Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Vanaf de Berm in Kerkdriel gezien, een doorkijkje naar het perceel aan de Ganzenweg waar de kas is gesloopt.
• Vanaf de Berm in Kerkdriel gezien, een doorkijkje naar het perceel aan de Ganzenweg waar de kas is gesloopt. (Foto: PHTB)

Weer een stukje van de tuinbouwpuzzel gelegd

  •   462 keer gelezen

KERKDRIEL/NIEUWAAL • In Kerkdriel en Nieuwaal worden kleinschalige kassen gesloopt om ruimte te maken voor duurzame en grootschalige tuinbouwbedrijven.

Het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) stuurt er onder andere op dat de glastuinbouw en paddenstoelenteelt in de Bommelerwaard zich concentreert in zeven tot acht intensiveringsgebieden. In oktober werd er op drie locaties in intensiveringsgebieden een kas gesloopt om ruimte te maken voor toekomstige tuinbouwinitiatieven.

Sprokkeling in Kerkdriel
Aan de Ganzenweg in Kerkdriel is gestart met het afbreken van een kas van circa 1,6 hectare plus bedrijfsgebouwen en overige bouwwerken. De kassen zijn 'gesprokkeld' als voorwaarde voor een subsidie die begin 2018 is toegekend in het kader van de verplaatsingsregeling voor glastuinbouw van de provincie Gelderland. De kas is verkocht en wordt in het buitenland hergebruikt. De grond aan de Ganzenweg wordt ingezet ten behoeve van intensiveringsgebied De Grote Ingh.

Onder dezelfde regeling en dezelfde voorwaarden wordt er ook een kas van ongeveer 0,3 hectare aan de Berm in Kerkdriel gesloopt.

Hogeweg Nieuwaal
Het projectbureau heeft recent in het intensiveringsgebied een perceel aan de Hogeweg 5 te Nieuwaal aangekocht om ruimte te creëren voor een nieuwe glastuinbouwontwikkeling. De sloop van de huidige kas op deze locatie is voor het grootste deel in oktober gebeurd.

Tijdelijk gebruik
Tot het moment van herontwikkeling zal de locatie tijdelijk worden uitgegeven in beheer aan een lokale agrariër. De bestemming van de reeds aanwezige woning aan de Hogeweg 5 verandert van bedrijfsgebruik naar 'plattelandswoning' zodat deze in de toekomst ook los van een nieuw bedrijf gebruikt kan worden.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }