Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Aanpak criminaliteit en overlast werkt, Zaltbommel verder op ingeslagen weg

  •   355 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De criminaliteits- en overlastcijfers in Zaltbommel zijn de laatste jaren gedaald. In het nieuwe uitvoeringsplan voor de komende jaren probeert de gemeente die trend vast te houden.

Drugsoverlast, jeugdoverlast, overlast verwarde personen en ondermijnende criminaliteit zijn de vier aandachtsgebieden van de gemeente Zaltbommel voor de komende vier jaar. Dat staat in het Veiligheidsplan dat de gemeenteraad in juni vaststelde. Het college heeft nu ook het bijbehorende uitvoeringsplan vastgesteld. 

Bibob
Om de dalende trend van de afgelopen jaren voort te zetten, blijft de gemeente panden sluiten waar hennepplantages of drugslabs worden aangetroffen. De afgelopen periode is ook gebruik gemaakt van de Wet Bibob, waarmee gemeenten mensen die een vergunning of subsidie aanvragen, kunnen natrekken. Daarmee kan de gemeente misbruik van vergunningen voorkomen en dus ook zorgen dat criminele activiteiten niet worden mogelijk gemaakt.

Vaker of eerder
"We hebben de zaken waarin de Bibob is toegepast geanalyseerd, en gaan kijken of we deze wet vaker of eerder gaan inzetten", zegt burgemeester Pieter van Maaren, die verantwoordelijk is voor de veiligheid en openbare orde. 

Jongeren
Ook voert de gemeente gericht controles uit om te voorkomen dat er 'vrijplaatsen' voor criminaliteit ontstaan, geeft ze voorlichting op scholen en bij evenementen en realiseert de gemeente Jongeren Ontmoetingsplekken. Voor jongeren die op straat overlast veroorzaken wordt een persoons- of groepsgerichte aanpak ingezet.

Woninginbraken
Naast de vier aandachtsgebieden krijgen ook andere thema's de nodige aandacht in de veiligheidsplannen. Ook op de onderwerpen woninginbraken, de jaarwisseling, Keurmerk Veilig Ondernemen en ambtelijke en bestuurlijke integriteit zet de gemeente de komende anderhalf jaar structureel in.

"De positieve trend van de afgelopen periode willen we doorzetten. Doorontwikkelen is het kernwoord."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }