Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De pelgrimsroute kan worden gewandeld of gefietst.
• De pelgrimsroute kan worden gewandeld of gefietst. (Foto: aangeleverd)

Pelgrimspad van Sint-Maarten 10 november 'in première'

  •   194 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Op zondag 10 november, kan men voor het eerst Bommelwaardse pelgrimspad lopen ter ere van Sint-Maarten. Op deze dag zetten zes kerken, die Sint-Maarten als schutspatroon hebben of hadden, hun deuren wijd open voor pelgrims.

De nieuwe pelgrimsroute van ruim twintig kilometer gaat langs zeven kerken in de oostelijke Bommelerwaard: Rossum, Kerkdriel, Velddriel en Zaltbommel. Brakel heeft weliswaar ook een kerk, die voor de reformatie gewijd was aan Sint-Maarten, maar de route zou te lang worden als deze kerk ook bij het pelgrimspad werd betrokken.

Zegen
Zondag, de dag voor het Sint-Maartensfeest, kunnen pelgrims om 8:00 uur wandelend vertrekken vanuit de hervormde kerken van Rossum en Kerkdriel en vanuit de R.K. Sint-Martinuskerk te Zaltbommel. Na een korte plechtigheid en de zegen worden de pelgrims weggezonden. Pelgrims, die de route gaan fietsen, kunnen vertrekken na de zondagse viering.

Stempels
Pelgrims krijgen een stempelkaart. Meerdere kerken, zoals de Bommelse Sint-Maarten en de Martinuskerk hebben nog de oude zegelstempels, die gegeven werden aan de pelgrims die op weg gingen naar het Spaanse Santiago de Compostella. Pelgrims die de gehele route afleggen en op hun kaart alle stempels hebben krijgen een mooi aandenken.

Nadenken over de boodschap van Sint-Maarten
"In de kerken zijn momenten voor rust en om na te denken over de boodschap van Sint-Maarten: zorg voor elkaar. De zondagse vieringen in de diverse kerken staan ook in het teken van mantelzorg. We zijn ook blij dat de Raad van Kerken mede-organisator is van dit pelgrimspad", aldus Van Balken.

Tjerk Ridder
Twee jaar geleden heeft Tjerk Ridder de grote Sint-Maartensroute gelopen vanuit het Franse Amiens naar Utrecht en vervolgens naar de Martinitoren in Groningen. Hij liep de 1300 km lange tocht met zijn ezel en kwam zo ook aan in Zaltbommel. Over zijn tocht met zijn ezel maakte Tjerk een theatervoorstelling, die zaterdagavond 9 november in de Poorterij te bekijken is.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }