• Voor het eerst is een hele groep genomineerd voor de titel 'Hedelnaar van 't jaar'.
• Voor het eerst is een hele groep genomineerd voor de titel 'Hedelnaar van 't jaar'. (Foto: aangeleverd)

Brandweerkorps, Piet Feteris en Frank Peters genomineerd in Hedel

  •   220 keer gelezen

HEDEL • De HAS (Hedelse Activiteiten Stichting) heeft de nominaties voor de titel Hedelnaar van 't Jaar bekend gemaakt. Er is dit jaar voor het eerst een heel team genomineerd, namelijk de brandweer van Hedel. Piet Feteris en Frank Peters zijn de andere twee kandidaten. 

Burgemeester Henny van Kooten maakt zaterdag 2 november tijdens het Paardenmarktfeest bekend wie de opvolger wordt van Marietje van Krugten en Annelies Scheij. Deze moeder en dochter wonnen vorig jaar samen de titel. 

Brandweer Hedel
Brandweercommandant Chris Quik werd al een keer eerder op persoonlijke titel genomineerd, maar heeft deze nominatie destijds niet geaccepteerd. De reden? "Omdat we het met zijn allen doen. Ik doe het niet alleen en wil niet met de eer gaan strijken. We zijn een team, dat dag en nacht voor de gemeenschap klaar staat. Mensen, die een huishouden hebben, kinderen, werk, maar op het moment dat er een brandalarm komt, staan we er met zijn allen. Wanneer we elkaar nodig hebben, dan zijn we er voor elkaar. Daarom heb ik de nominatie nu wel geaccepteerd."

120 keer per jaar
Gemiddeld rukt de brandweer 120 keer per jaar uit. De spuitgasten zijn op vele terreinen inzetbaar. Natuurlijk bij brand, maar ook bij hulpverlening, assistentie bij de ambulance en reanimatie. Daarnaast heeft Hedel twee belangrijke regionale functies, het grootschalig watertransport en de verlichtingstaak, waar bij een grote brand in het donker, in één keer 3000 meter kan verlicht worden.

De brandweer beschikt over een oude, opgeknapte brandweerauto waar tijdens koningsdag met kinderen wordt gereden. Ook bij de jaarlijkse kindervakantieweek is de brandweer aanwezig. 

Piet Feteris
Met zijn 69 jaar is hij de oudste genomineerde, deze gemeenschapsman pur sang heeft een indrukwekkende staat van dienst van vele jaren voor de Hedelse gemeenschap. Het begon in 1970 met het penningmeesterschap van Jong Gelre. Dit was van korte duur omdat hij voor zijn werk in 1971 verhuisde naar het Westland. 

Toen hij in 1980 weer terugkwam naar zijn geboorteplaats werd hij algemeen bestuurslid van het Sint Nicolaas Comité Hedel en trad hij toe tot het bestuur van de Stichting Algemeen Dorpsbelang, waar hij elf jaar deel van uitmaakte. De laatste tien jaar als voorzitter. Hij was één van de initiatiefnemers van de, inmiddels al jaren, succesvolle 'Nacht van Hedel'. Toen de wijnfeesten stopten, richtte Piet samen met drie anderen het Comité Paardenmarktfeest op, dat later opging in de Hedelse Activiteiten Stichting (HAS). Hier is hij negen jaar voorzitter van geweest. 

Jeu de boules
Verder heeft hij acht jaar zitting gehad in het Coöperatiefonds van de Rabobank Bommelerwaard en zat hij voor het CDA zes jaar in de gemeenteraad. Momenteel is hij alweer twee jaar voorzitter van de jeu de boulesclub PV Hatalle.

Frank Peters
"Als er iemand voor je klaarstaat, dan is Frank het wel." Zo staat de 32-jarige Frank Peters ofwel Frank 'Fiets' bekend in het dorp en vooral bij de jongerenvereniging Flux. Al meer dan tien jaar is de in Hedel geboren en getogen Frank actief betrokken bij de jongerenvereniging. Hij heeft hier in de loop der jaren al veel geholpen bij het organiseren van evenementen en feesten, zoals het beachvolleybal, de party's rondom de paardenmarkt en Koningsnacht. Bovendien heeft hij vier jaar in het bestuur gezeten.

Rockketten Festival
Frank is ook een van de organisatoren van het Rockketten festival, dat dit jaar voor de vierde keer plaats vond en voor het eerst op zowel de vrijdag als de zaterdag gehouden werd. Dit gratis festival, met livemuziek, eten en drinken, dat bij de ruïne van het kasteel gehouden wordt, kan zich verheugen in een groeiende belangstelling. 

Goede doelen kunnen moeilijk aan collectanten komen. Maar op Frank wordt nooit tevergeefs een beroep gedaan. Hij collecteert dan ook al de nodige jaren voor het fonds Gehandicapten, de Nierstichting en het Leger des Heils. 

Jubileum
Ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de Hedelse paardenmarkt heeft de HAS een speciale vlag en het boek 'Hedel - 300 jaar Paardenmarkt' uitgegeven. Tijdens het paardenmarktfeest is er gelegenheid om zowel de vlag als het boek te kopen. De vlag kost 10 euro en het boek 17,50 euro. Van 22:00 tot 23:00 uur is de auteur van het boek, Joke van der Eijk, aanwezig om de boeken te signeren, ook als die al eerder aangeschaft zijn.

Het Paardenmarktfeest wordt gehouden in dorpshuis Gelre's End en begint om 20:30 uur. De toegang is gratis. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }