Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Dorpsgezicht.
• Dorpsgezicht. (Foto: aangeleverd)

Tentoonstelling over historie van Aalst

  •   285 keer gelezen

AALST • In dorpshuis 't Gement is op vrijdag 15 en zaterdag 16 november een tentoonstelling te zien over het dorp in de vorige eeuw, met name over de zestiger en zeventiger jaren.

De tentoonstelling is georganiseerd  door de historische werkgroep Stichting de Vier Heerlijkheden.

Boek
Aan deze tentoonstelling ging ruim twee jaar voorbereiding aan vooraf, vooral omdat er speciaal voor de tentoonstelling een boek wordt uitgegeven met als titel: 'Aalst, winkeltjes, werk en welvaart'.

Diverse onderwerpen over het sociaal en cultureel leven komen in het boekje aan de orde.

Winkeltjes
Het ontstaan en verdwijnen van verschillende winkeltjes vormt een belangrijk onderdeel, daarnaast worden de scholen, kerken en diverse verenigingen uitgebreid beschreven.

Ook is er een verhaal gewijd aan het ontstaan van de campings in de uiterwaarden en de ruilverkaveling in de vorige eeuw.

Jumping Cats
Verhalen over The Jumping Cats uit de jaren zestig, de brandweer en de oliehandel van Van Ooijen worden hierin ook verteld.

Het boekje krijgt dezelfde lay-out als de boekjes, uitgegeven ter gelegenheid van de vorige tentoonstellingen in Zuilichem in 2007, in Poederoijen in 2010 en in Brakel in 2014.

De tentoonstelling in Aalst laat zien hoe men in de vorige eeuw, met name in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw leefde.

Gebruiksvoorwerpen
De meeste gebruiksvoorwerpen komen uit de eigen verzameling van de Stichting, die hun onderkomen al jaren in het Koetsiershuis naast Huis Brakel hebben.

Bak-steentjes
Voor deze dagen wordt het dorpshuis Het Gement in Aalst ingericht als een groot tijdelijk museum met een flinke hoeveelheid aan fotomateriaal en gebruiksvoorwerpen. Ook zijn er speciaal voor deze dag gebakken 'Bak-steentjes' te koop.

Sinds haar oprichting in 1990 is dit de twaalfde grote tentoonstelling in de vier dorpen. De laatste tentoonstelling in Aalst was in het jaar 2004, deze had toen de naam : 'In Aolst kan alles wèr'.

Openingstijden
De opening van de nieuwe tentoonstelling in 't Gement is op vrijdagmiddag 15 november om 14:00 uur. De deuren sluiten om 22.00 uur. Op zaterdag is de openstelling van 10:00 tot 22:00 uur

Meer informatie over de Stichting De Vier Heerlijkheden en de komende tentoonstelling in Aalst is te vinden op de website http://www.vierheerlijkheden.nl.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }