• Het dorpshuis in Velddriel heeft een flinke opknapbeurt gekregen.
• Het dorpshuis in Velddriel heeft een flinke opknapbeurt gekregen. (Foto: De Boxhof)

Dorpshuis Velddriel viert opknapbeurt

  •   719 keer gelezen

VELDDRIEL • Dorpshuis De Boxhof in Velddriel heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Beheerders Seline Blakenburg en Willem van Hoesel zijn vooral blij met de positieve reacties uit het dorp: daar doen ze het tenslotte voor. Zaterdag 26 oktober kan iedereen een kijkje komen nemen.

Grote verbouwingen hebben er niet plaatsgevonden, maar toch is bijna alles veranderd in het dorpshuis. Het meest in het oog springend is de nieuwe groene kleur, gecombineerd met grijs voor de vouwgordijnen en stoelen.

Invulling door Seline
"Alle stoffering en meubilair is vervangen", vertelt Mari van Gessel, voorzitter van het dorpshuisbestuur. Projectinrichter De Arend zorgde voor een basisplan, de invulling is grotendeels van de hand van Seline. Zij maakte bijvoorbeeld een gezellig hoekje in de hal, met warme en natuurlijke materialen. Ook de banken met zachte bruine bekleding en de accessoires zoals cactussen zijn helemaal van deze tijd.

Ornamenten
Willem lacht: "Mensen durven nu te zeggen dat de oude inrichting toch wel wat 'klassiek' was. Nou, je mag ook wel 'oubollig' zeggen." De gele verf en donkerrode gordijnen behoren dan ook tot het verleden. De plafonds in de hal en de grote zaal zijn vervangen. De kenmerkende ornamenten in de zaal zijn wel weer teruggeplaatst. Seline: "Doordat ze nu donkerder zijn, vallen ze veel meer op. Sommige mensen denken zelfs dat er ornamenten bij gekomen zijn, maar dat is toch echt niet zo!"

Kroonluchters
En de beeldbepalende, enorme kroonluchters? Die zijn verbannen naar de opslag. Er hangen nu hippe gloeilampen aan losse snoeren. "Maar we vonden het toch zonde om de kroonluchters helemaal weg te gooien. Wie weet zijn ze over een aantal jaren weer in de mode", zegt Mari.

Nieuwe bar
Ook de bar is vervangen. Handig is dat die nu ook bereikbaar is vanuit het aangebouwde deel van het dorpshuis, dat als aparte kleine zaal gehuurd kan worden voor bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje.

Nieuwe beheerders
Met de metamorfose lost het dorpshuisbestuur een belofte in aan Seline en Willem, die in juni vorig jaar het beheer overnamen. Ze deden dat onder de voorwaarde dat er het één en ander zou veranderen aan het interieur, dat al 25 jaar hetzelfde was. Het bestuur en de beheerders trokken tijd uit om aan elkaar te wennen, plannen te smeden en fondsen te werven. 

Zelfwerkzaamheid
Mede dankzij een bijdrage van de gemeente in het kader van duurzaamheid - alle verlichting is vervangen door LED - en een flinke portie zelfwerkzaamheid is er veel voor elkaar ge-'boxt'. "Mensen ervaren het dorpshuis als iets van iedereen samen, dus komen ze ook helpen."

Seline en Willem, die beiden in de directe omgeving zijn opgegroeid en de mentaliteit dus goed kennen, realiseren zich goed dat De Boxhof die dorpsfunctie heeft. Verenigingen krijgen veel vrijheid en voor activiteiten zoals de inkomst van Sinterklaas staan de deuren wijd open.

Meer feesten
Maar meer commerciële activiteiten zijn ook nodig om het gemeenschapshuis financieel gezond te houden. Door de update van het interieur hopen Seline en Willem nog meer feesten, partijen en vergaderingen binnen te halen. Ze timmeren zelf ook flink aan de weg, bijvoorbeeld met het recente Oktoberfest en door de organisatie van de Kerstfair over te nemen. "We zijn nu ruim een jaar bezig en met deze verbouwing valt alles op zijn plek. Wij zijn er blij mee", zegt Seline tevreden.

Veertig jaar stichting
Iedereen die het eindresultaat wil bewonderen, is zaterdag 26 oktober welkom. Dan wordt ook meteen het veertigjarig bestaan van de Stichting De Boxhof in de huidige vorm gevierd. Mari licht toe: "Het gebouw is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd als noodkerk. De stenen van de gebombardeerde kerk zijn hergebruikt, dat kun je aan de buitenkant nog zien. Toen de kerk herbouwd was, is dit gebouw parochiehuis geworden. Later heeft de kerk het overgedaan aan de verenigingen, die met elkaar een stichting vormden. Maar dat was wel een erg grote groep, dat maakte de stichting lastig te besturen. Daarom werd veertig jaar geleden besloten om een kleinere stichting in het leven te roepen voor het beheer. En zo is het nu nog."

Zaterdag om 18:30 uur is er een informele receptie met hapjes en drankjes, aangeboden in samenwerking met lokale ondernemers. Om 20:00 uur begint het Hollands Muziekfeest met twee artiesten en twee dj's. De toegang is gratis. Seline en Willem: "Dit is ons cadeautje aan Velddriel."

www.boxhof.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }