De zonnepanelen op de overkapping
De zonnepanelen op de overkapping (Foto: De Rijswaard)

Steenfabriek De Rijswaard wekt eigen stroom op met 12.500 m2 zonnepanelen

  •   353 keer gelezen

AALST • Steenfabriek De Rijswaard in Aalst is de meest energiezuinige steenfabriek in Europa. De 7.140 zonnepanelen leveren daar een belangrijke bijdrage aan.

Afgelopen zomer is ruim 30.000 m2 van het tasveld, de opslag voor alle gevelstenen, overkapt. Bijna de helft van deze overkapping is voorzien van 7.140 stuks zonnepanelen. Samen met 28 omvormers voorziet De Rijswaard nu grotendeels in haar eigen elektriciteitsbehoefte.

Welzijn en milieu
Innovatie is een van de belangrijkste speerpunten binnen De Rijswaard. “De directie vindt het belangrijk bij te dragen aan het welzijn van haar werknemers, de mensen uit de directe omgeving en het milieu”, aldus Eric Hartman, elektricien bij de technische dienst van De Rijswaard.

“Het project met de zonnepanelen was ontzettend interessant om te doen. Een plan van aanpak maken, het berekenen van de capaciteit en uiteindelijk natuurlijk het hele proces rondom het leggen en aansluiten van de zonnepanelen. Het leuke van mijn werk bij De Rijswaard vind ik de variatie. De ene keer ben ik bezig met vernieuwingen in onze productieomgeving, de andere keer op het vlak van recycling van water of warmte en nu weer in de voorziening van onze eigen stroombehoefte.”

Open dag
Op zaterdag 26 oktober opent De Rijswaard van 10:00-15:00 uur haar deuren voor publiek. De fabriek is in werking en bezoekers kunnen de volledig geautomatiseerde productie van gevelstenen aanschouwen. Toegang is gratis, kinderen jonger dan 12 jaar hebben geen toegang tot de fabriek zelf in verband met de veiligheid.

Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }