Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Voorzitter Kees Hemmes bij een aantal decorstukken.
• Voorzitter Kees Hemmes bij een aantal decorstukken. (Foto: Lya Cattel)

Decorschuur Zaltbommel verhuist naar Dwarsweg

  •   377 keer gelezen

ZALTBOMMEL  • De Decorschuur verhuist in november met carnavalsvereniging De Wallepikkers mee naar de Dwarsweg.

De club bestaat nog maar sinds vorig jaar en maakt op dit moment gebruik van een deel van het onderkomen van De Wallepikkers.

Werkplaats
De stichting is opgericht met als doel om iedereen die wel eens 'iets' doet op een podium te helpen met praktische zaken. Zo kunnen verenigingen gebruik maken van de werkplaats, die zich op dit moment nog bevindt in de oude gymzaal achter Pand 9. Hier is een ruime hoeveelheid gereedschap en andere materialen.

Rekwisieten
Ook staan er tal van decorstukken en rekwisieten, waar verenigingen vrij gebruik van kunnen maken.

Astrid Oosterhuis en Bard Buijs
De Decorschuur is een idee van Astrid Oosterhuis en Bardt Buijs. Zij zijn beiden actief in het verenigingsleven en veel betrokken bij verschillende theaterproducties.

Kees Hemmes
Kees Hemmes was meteen geïnteresseerd en werd voorzitter. Ook hij deed al jaren vrijwilligerswerk achter de schermen bij onder andere balletschool Paulette Willemse en bij toneelvereniging Die Kleine Luyden.

Dico Weyenberg
Dico Weyenberg (bekend van de Poorterij) maakte het viertal compleet en al snel was de stichting een feit.

Decorpanelen
Inmiddels hebben drie toneelvereniging, twee dansscholen en het Cambium een vaste samenwerking met de Decorschuur. "Zij betalen een vast bedrag per jaar en kunnen hiervoor gebruik maken van onze ruimte", vertelt Kees Hemmes. "Als ze een voorstelling voorbereiden, dan denken wij mee over de decors. Vaak hebben we hier nog wel iets staan, wat goed bruikbaar is voor een nieuw stuk. We hebben bijvoorbeeld flink veel decorpanelen, die hoeven we soms alleen even opnieuw te behangen of te schilderen en dan kunnen ze zo weer gebruikt worden."

Schoolmusical
Ook een basisschool heeft vorig jaar al spullen geleend en gebruikt voor de schoolmusical. "We hanteren een lager tarief voor kleinere gezelschappen of bijvoorbeeld scholen", zegt Kees.

Opslag
De Oranjevereniging en Stichting Sint Maartensfeest gebruiken de ruimte om marktkramen op te slaan. En ook Geursen Producties en Djazz Dance Centre zijn vaste partners van de Decorschuur. "Als ze het willen, kunnen we mee helpen met bouwen, maar het hoeft niet", aldus Kees.

Achter de schermen
Zelf staan de bestuursleden overigens niet zo graag op het toneel. Ze werken liever achter de schermen. "Behalve een keer in de Bommelrevu", lacht Kees. "Toen speelden we de rol van toneelmeesters."

Want het allermooiste vinden ze als hun inspanningen de moeite waard zijn. "Als het publiek heel hard 'oooh' roept bij een decorstuk dat wij gemaakt hebben, dan gaat mijn hart wel even sneller kloppen."

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }