Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Bij de gemeente zijn nu al rond de 250 aanvragen voor een vergunning binnen gekomen.
• Bij de gemeente zijn nu al rond de 250 aanvragen voor een vergunning binnen gekomen. (Foto: Janneke Boogaard)
Arbeidsmigranten

Huisvesters arbeidsmigranten Maasdriel vragen massaal vergunningen aan

  •   869 keer gelezen

MAASDRIEL • Op het gemeentehuis van Maasdriel is te weinig capaciteit om de aanvragen voor huisvesting van arbeidsmigranten op tijd af te handelen.

"In totaal zijn er nu al rond de 250 aanvragen binnen", aldus wethouder Erik van Hoften dinsdagavond na afloop van de commissievergadering.

Vier per woning
Maasdriel heeft dit jaar een beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten vastgesteld. Daarin staat onder andere dat er niet meer dan vier arbeidsmigranten in een eengezinswoning mogen verblijven.

Maximum per straat
Ook is er per straat een maximumaantal woningen met arbeidsmigranten bepaald. En de eigenaren van de woningen moeten vergunningen aanvragen om woningen te mogen verhuren.

De aanvragen stromen nu binnen. Dat betekent niet dat er nu ineens heel veel nieuwe aanbieders van woonruimte voor arbeidsmigranten zijn, het gaat vooral om bestaande verhuurders.

Binnen zes weken
"We hebben een te beperkte capaciteit om de aanvragen binnen de wettelijke termijn van zes weken te behandelen", zei Van Hoften tegen de commissie.

Handhaving
Het college heeft dan ook besloten om het bedrag dat dit jaar gereserveerd is voor handhaving van de nieuwe vergunningen in te zetten om extra mensen in te huren, die aanvragen kunnen beoordelen. "Want zolang de vergunningen er niet zijn, hoeven we toch nog niet te handhaven," aldus Van Hoften.

De wethouder benadrukte na afloop van de vergadering nog dat de gemeente de eerste periode nog 'coulant' zal zijn naar verhuurders. "Als er op dit moment zes arbeidsmigranten in een woning verblijven, dan mag dat zo blijven", licht hij toe. "Maar zodra een werknemer vertrekt, mag die persoon niet vervangen worden door een nieuwe huurder."

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }