Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: 123RF.com - John McAllister
DOSSIER: GEITEN

Maasdriel wil van 'geitenprobleem' af

  •   705 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel doet er alles aan om een oplossing te vinden voor de situatie rond geitenhouder Alexander van der Schans.

Hij heeft op meerdere locaties in Hurwenen en Rossum bedrijven en wil graag uitbreiden. Omwonenden zien dat niet zitten. En daarom wordt al sinds 2013 bezwaarschrift op bezwaarschrift gestapeld. Het college neemt een besluit, omwonenden gaan in beroep, meerdere rechters hebben zich over de kwestie gebogen, waarna het college regelmatig haar huiswerk opnieuw moest doen. Het hele dossier ligt ook al een tijdje bij de Raad van State.

Onrust
"We willen van dit probleem af", zegt wethouder Peter de Vries. "We willen van de onrust af, die dit probleem veroorzaakt. Daarnaast kost het de gemeente veel geld, we zijn dit jaar waarschijnlijk al zo'n drie ton kwijt aan uren en juridische kosten."

Overleg met provincie
Daarom wordt achter de schermen druk overlegd met onder andere de provincie. "Verplaatsen van de bedrijven zou de beste oplossing zijn", vindt burgemeester Henny van Kooten. Maar verplaatsen is niet zo makkelijk als het klinkt. Net als in de meeste andere provincies geldt in Gelderland ook de zogenaamde 'geitenstop', wat betekent dat nieuwe bedrijven zich niet meer mogen vestigen. Die geitenstop is onder andere ingesteld vanwege de gezondheidsrisico's voor omwonenden.

Dwangsom
Ondertussen lopen de bezwaar en gerechtelijke procedures gewoon door, ook over details binnen het dossier. Begin september heeft de gemeente Van der Schans gesommeerd dat hij zijn stallen aan de H.C. de Jonghweg 12 in Rossum binnen zes weken moet afsluiten, net als de stallen aan de Molenstraat in Hurwenen. Doet hij dat niet, dan volgt een dwangsom.

Informatiebrief
Het college kondigde dinsdag aan dat er deze week weer een informatiebrief uitgaat naar gemeenteraad en omwonenden.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }