Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Janneke Boogaard

Kater na motie van wantrouwen is nog niet over in Maasdriel

  •   787 keer gelezen

MAASDRIEL • Dat wethouder Peter de Vries geen zelfverrijking kan worden verweten, staat voor alle raadsleden buiten kijf, bleek donderdag bij de behandeling van het integriteitsonderzoek. Maar door gebrekkige communicatie zit de hele lokale politiek nu wel met de gebakken peren. Het CDA is nog steeds woest op de oppositie.

De VVD had in juni een motie van wantrouwen ingediend tegen De Vries, omdat het erop leek dat die illegaal een wijziging van het bestemmingsplan had bewerkstelligd, waardoor hij mogelijk kon bouwen op grond waar dat eerder niet mocht.

Voorgeschiedenis
Met die motie verraste de VVD in juni vriend en vijand. Toch bleek daar het nodige aan vooraf te zijn gegaan, zo deed Hans van der Zalm donderdag uit de doeken. Het VVD-raadslid had in januari zijn ongerustheid kenbaar gemaakt bij burgemeester Henny van Kooten, zoals de afspraak is bij twijfel over integriteit van een raadslid of wethouder.

Ook later heeft de VVD gevraagd of er in het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied grenzen waren aangepast ten opzichte van het geldende plan. Daar wilde het college niet op ingaan, terwijl er wel degelijk veranderingen waren, waaronder die op het perceel van De Vries.

Excuses
Ondanks die verontrustende signalen was de motie van wantrouwen een te sterk middel, realiseert Van der Zalm zich. Hij bood daarvoor zijn excuses aan. "Met de kennis van nu hadden we dit niet moeten doen."

Niet genoeg doorgepraat
Burgemeester Van Kooten stak de hand ook in eigen boezem: "Ik dacht dat ik de melding van de VVD voldoende had afgehandeld, jammer dat we daar niet beter over doorgepraat hebben. De communicatie van mijn kant had beter gekund."

Schijn van belangenverstrengeling
In het onderzoeksrapport over de kwestie staat overigens nog meer kritiek op de communicatie. Als het college duidelijker aan de raad had gemeld dat De Vries een wijzigingsverzoek had ingediend voor het bestemmingsplan, had er geen schijn van belangenverstrengeling kunnen ontstaan en was veel leed voorkomen.

Onderbouwing
De gemeente heeft daarnaast niet duidelijk onderbouwd waarom het verzoek van De Vries om de bestemming van zijn perceel te wijzigen, is gehonoreerd. In principe is het uitgangspunt van het nieuwe bestemmingsplan dat er geen nieuwe woningen bij mogen komen in het buitengebied. Bouwen mag De Vries nu nog steeds niet, maar de weg is wel geopend om daarvoor een verzoek in te dienen.

De onderzoekers, Elzinga en De Haan, pleiten ervoor om zo'n verzoek niet te behandelen zolang De Vries wethouder is. Hierover en over de manier waarop dergelijke miscommunicatie in het vervolg voorkomen kan worden, praat de raad later dit jaar verder. Ter voorbereiding wordt een commissie opgetuigd met van elke partij één lid.

Over lijken
Daarmee is de kou voor wethouder Peter de Vries uit de lucht, maar de kater blijft. Maar liefst vier CDA-raadsleden buitelden over elkaar heen met boze verklaringen. "Met de motie zijn doelbewust mensen beschadigd. Het privéleven van de wethouder zal nooit meer hetzelfde zijn. De oppositie gaat over lijken", aldus Peter van Boxtel. "Dit zal de samenwerking binnen de raad geen goed doen. De oppositie heeft de deur keihard dicht gesmeten."

Betere afspraken
Ook Samen Sterk Maasdriel baalt, maar woordvoerder Kees van Baar bleef een stuk rustiger dan zijn coalitiegenoten: "Dit heeft een grote impact, niet alleen op de persoon in kwestie maar op de hele politiek. De discussie van vanavond toont eens te meer aan dat het hoog tijd is om betere afspraken te maken over de mores binnen de gemeenteraad."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }