• Het fietspad langs de Ouwelsestraat wordt doorgetrokken.
• Het fietspad langs de Ouwelsestraat wordt doorgetrokken. (Foto: PHTB)

Zaltbommel buigt zich over fietspaden

  •   58 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Veilige schoolfietsroutes en mensen verleiden om de auto te laten staan, dat zijn belangrijke redenen om geld uit te geven aan fietspaden. Maar welke hebben het meeste prioriteit?

Die vraag stelt het Zaltbommelse college aan de gemeenteraad. B&W hebben het Masterplan Fietspaden laten actualiseren. "De wensen die we al hebben staan daarin op een rij. Er komen er vast nog meer bij als we erover gaan praten", verwacht wethouder Willem Posthouwer.

Overzicht
Dat is ook precies de bedoeling van het groeiplan. "We willen een overzicht hebben van de wensen, wat die kosten en de volgorde waarin we die willen realiseren. Als er een duidelijke visie ligt, voorkomen we dat degene die het hardst schreeuwt het eerst zijn zin krijgt."

Onderzoeksbudget
In het masterplan staan de nog ontbrekende delen in doorgaande fietsroutes, vooral voor scholieren. Het gaat dan om vrijliggende fietspaden of fietssuggestiestroken. Het college is van plan komend jaar 100.000 euro uit te trekken voor een aanjaag- en onderzoeksbudget voor de plannen die het meest urgent zijn. In de carrousel van 3 oktober mogen alle politieke partijen daar hun zegje over doen.

Prioriteiten
In het plan staat al een prioriteitentabel op basis van verkeersveiligheid en duurzaamheid. Zo is een vrijliggend fietspad belangrijker als het snelheidsverschil met langsrijdende automobilisten groter is, omdat de kans op ongelukken dan afneemt. Bij duurzaamheid gaat het erom hoeveel mensen de fiets zullen pakken in plaats van de auto als ergens een goed fietspad ligt.

Snelfietsroute
Bovenaan de voorlopige prioriteitentabel staat de snelfietsroute van Den Bosch naar Zaltbommel. Die staat al gepland voor 2020/2021. De gemeente Zaltbommel draagt 1,3 miljoen euro bij, het grootste deel van de benodigde 14 miljoen komt op het bordje van de provincie.

Herstructurering tuinbouw
Ook voor de nummer 2 op het lijstje is de financiering al rond: het verlengen van het vrijliggende fietspad langs de Ouwelsestraat in Gameren tot in het dorp wordt betaald vanuit het herstructureringsproject voor de tuinbouw. Het gaat om een stuk van driekwart kilometer.

A2
Een stuk verder naar onderen staat de wens voor een fietsersoversteek over de A2 om een verbinding te maken tussen de kern Zaltbommel en de bedrijven ten oosten van de snelweg. Een apart viaduct voor fietsers tussen de Hogeweg en het Van Voordenpark kost tussen de vijf en vijftien miljoen en er is vooralsnog geen zicht op financiering door andere partijen. Als alternatief wordt een fietspad naast de N322, over het bestaande viaduct, genoemd. Dat kost waarschijnlijk een stuk minder.

Als de prioriteiten bepaald zijn, wordt voor elke fietsroute een apart plan uitgewerkt en een aparte procedure gevolgd.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }