Arbeidsmigranten

Gemeenten instrueren huisvesters van arbeidsmigranten

  •   292 keer gelezen

REGIO • De gemeente Zaltbommel houdt op 9 oktober een informatiemarkt voor huisvesters van arbeidsmigranten. In Maasdriel kwamen op twee van dergelijke avonden ruim honderd verblijfsbieders af.

De gemeenten geven informatie over het nieuwe beleid voor de huisvesting van tijdelijke buitenlandse krachten dat eerder dit jaar is opgesteld. Zo moeten huisvesters in een nachtregister bijhouden wie waar overnacht en hebben ze een exploitatievergunning nodig. Wie niet aan de eisen voldoet kan een boete krijgen.

Goede sfeer
Op de avonden die Maasdriel organiseerde was daarover wel wat gemor te horen, bevestigt wethouder Erik van Hoften. Maar volgens hem was de sfeer wel goed. De bijeenkomsten waren besloten, media mochten er niet bij zijn.

Verdienmodel
"Het is logisch dat sommige huisvesters teleurgesteld zijn, we komen nu aan hun verdienmodel. En we kregen van sommigen de vraag waar ze mensen moeten laten die volgens de nieuwe regels met te veel op één plek verblijven. De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend: arbeidsmigranten zijn hier tijdelijk. Als ze weggaan, zien we erop toe dat er niet meer nieuwe arbeidsmigranten komen dan op een locatie is toegestaan", aldus de wethouder.

Folder
In de gemeente Zaltbommel krijgen de verblijfsbieders die bij de gemeente bekend zijn deze week een brief. Daarbij zit een folder met een toelichting op de vergunningen en een instructie voor het invullen van het nachtregister. Wie geen brief heeft gekregen maar wel arbeidsmigranten huisvest of dit van plan is, kan zich melden bij de gemeente.

De informatiemarkt is van 19:30-21:30 uur in zalencentrum 't Gement in Aalst. Huisvesters kunnen vragen stellen en er wordt uitleg gegeven. Aanmelden is niet nodig.

Toeristen
Wie verblijf biedt aan toeristen, bijvoorbeeld eigenaren van een B&B, moet ook een omgevingsvergunning hebben en het nachtregister van de gemeente gebruiken. Zij zijn ook welkom op de informatiemarkt. Op de adressen die bij de gemeente bekend zijn ploft in oktober een brief hierover op de mat.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }