Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
DOSSIER: GEITEN

Van der Schans bouwt legaal aan fundering

  •   815 keer gelezen

HURWENEN • De bouwactiviteiten op het geitenbedrijf van Alexander van der Schans hebben te maken met de fundering van de stal en zijn dus niet illegaal. Dat schrijft het Maasdrielse college na een brandbrief van tegenstanders van de uitbreiding.

Van der Schans mag niet verdergaan met het vergroten van de stallen aan de Molenstraat totdat de gemeente een besluit heeft genomen over bezwaren van omwonenden. Alleen de fundering mag hij afmaken, besliste de rechter in mei. Dat oordeel werd begin deze week nog bevestigd.

Stilgelegd
Omwonenden en de gemeente waren van mening dat de werkzaamheden verder gingen, want er werden opstaande muurtjes geplaatst, dus legde de gemeente de bouw in juni stil onder dreiging van een boete.

Onderdeel van fundering
De bezwaarschriftencommissie heeft geoordeeld dat de opstortingen en palen onderdeel vormen van de fundering, staat in het advies dat de gemeente begin deze week ontving. Het college schaart zich achter dat advies, schrijft het in een brief aan de gemeenteraad. Die brief is een reactie op een noodkreet die de Stichting Gezond en Fris Hurwenen en Rossum dinsdag naar college en raad stuurde.

Ernstige malversaties
Intussen verhardt de discussie tussen de agrariër en de bezwaarmakers. De briefschrijvers spreken van 'ernstige malversaties' en beschuldigen Van der Schans ervan de rechtspraak en het lokaal bestuur te minachten door steeds maar verder te bouwen.

Hysterisch
De agrariër zelf spreekt van een 'kat en muis-spel'. "Iedereen loopt hier zeven dagen per week foto's te maken om te proberen ons zwart te maken. Het is op het hysterische af", verzucht Van der Schans. "Ze hoeven echt niet bang te zijn dat ik de regels overschrijd, we krijgen meerdere keren per week controle en gaan die boete echt niet riskeren."

Vertraging
Hij baalt wel van de vertraging die de bouw oploopt. "De gemeente en de omwonenden zijn met elkaar in discussie en wij kunnen alleen maar afwachten. Dat is niet goed voor onze dieren. Ik had gehoopt dat de rechter toestemming zou geven om op eigen risico verder te gaan met meer dan alleen de fundering. We kunnen de stal altijd later nog aanpassen naar wensen van omwonenden. Maar nu de uitspraak anders is, leg ik me daarbij neer." 

Van der Schans moet nog minstens tot de tweede helft van oktober wachten. Het college verwacht 8 oktober een besluit te kunnen nemen over de oorspronkelijke bezwaren van de bewoners tegen de vergunning. Als die bezwaren van tafel gaan, mag de bouw twee weken daarna worden hervat.

Onafhankelijk onderzoek
Dat de beslissing nog weken op zich laat wachten, komt doordat er een onafhankelijk onderzoek moest worden gedaan. De omwonenden en Van der Schans konden daar tot donderdag op reageren. Het onderzoeksbureau heeft dan nog twee weken nodig om deze input te verwerken. Volgens de geitenboer staat in het rapport dat de vergunning in stand kan blijven.

Dierenwelzijn
Overigens betekent het uitbreiden van de stal niet dat er straks meer geiten mogen worden gehouden. Doel is volgens de eigenaar alleen om het dierenwelzijn te vergroten.

Andere vergunning
Wel heeft Van der Schans nog een vergunning liggen voor nieuwe stallen voor 6000 extra dieren. Momenteel mag hij op deze locatie 5500 geiten houden. "Ik heb deze vergunning nog niet gebruikt in de hoop dat we constructieve oplossingen kunnen vinden samen met de bezwaarmakers. Maar als die stichting op deze manier aan de gang blijft, houdt het een keer op. Dit levert niks constructiefs op, alleen maar frustratie voor alle partijen."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }