• Bij projecten zoals de Buitenstad wordt het lastig om geen toename van stikstof te veroorzaken.
• Bij projecten zoals de Buitenstad wordt het lastig om geen toename van stikstof te veroorzaken. (Foto: Janneke Boogaard)

Stikstof dwarsboomt ook Bommelse plannen

  •   762 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zo'n twintig projecten en dertig andere activiteiten in de gemeente Zaltbommel staan op losse schroeven doordat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet langer geldt.

Vooral voor grotere ontwikkelingen zoals Spoorveste, het nieuwe zwembad of woningbouwproject Buitenstad geeft de PAS-problematiek voorlopig onzekerheid.

Toename stikstof
Zulke omvangrijke plannen veroorzaken geheid een toename van de stikstofuitstoot in Natura 2000-gebieden. Voor een vergunning zullen initiatiefnemers moeten gaan plussen en minnen binnen hun plan ('intern salderen'), stikstofneerslag van een stoppend bedrijf moeten overnemen ('extern salderen') of een zogeheten ADC-toets laten doen: geen Alternatief, Dwingende redenen van groot openbaar belang en Compenserende maatregelen.

Lastig
"Dit zal voor een aantal van onze grotere projecten lastig worden", zegt wethouder Gijs van Leeuwen. "Een nieuw zwembad is met duurzaamheidsmaatregelen en de sloop van het oude zwembad bijvoorbeeld makkelijker intern te salderen en zal ook eerder door de ADC-toets komen vanwege het belang van zwemonderwijs dan bijvoorbeeld een Leisure Dome, of een woningbouwproject Buitenstad waar 'geen alternatief' of 'dwingende redenen van groot openbaar belang' moeilijk te onderbouwen zijn en ook lastig compenserende maatregelen zijn te nemen."

Tijdelijke werkwijze
Om te voorkomen dat plannen helemaal stilvallen, heeft de Omgevingsdienst Rivierenland tijdelijk een eigen werkwijze opgesteld. Voor kleine ontwikkelingen worden wel vergunningen verleend, mits de inschatting is dat de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden verwaarloosbaar is.

Het risico van deze werkwijze van de ODR is dat vergunningen snel zullen sneuvelen als er bezwaar tegen wordt gemaakt gericht op de stikstofneerslag. Dat schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Nieuwe rekenmethode
"Het wachten is op de nieuwe rekenmethode van het Rijk. Zodra we die hebben, melden we het", aldus wethouder Van Leeuwen.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }