Foto: nl.123rf.com

Startschot landelijke World Cleanup Day in Zaltbommel

  •   280 keer gelezen

ZALTBOMMEL - Het symbolische, landelijke startschot voor World Cleanup Day vindt op zaterdag 21 september plaats in Zaltbommel. 

Om 10:00 uur wordt de actie gestart door burgemeester Pieter van Maaren en Maria Westerbos, oprichter en directeur van Plastic Soup Foundation, de organisator van de tweede editie van de World Cleanup Day in Nederland.

Langs de Waal en in de binnenstad van Zaltbommel zullen na het startschot de opruimacties beginnen. In de rest van het land zijn dan al honderden opruimacties bezig.

In de week voorafgaand aan World Cleanup Day volgen de lokale basisscholen in samenwerking met SodaStream een lesprogramma om kinderen bewuster te maken van plasticvervuiling. Het bruiswatermerk organiseert zelf ook een cleanup voor kinderen.

Rivierexpeditie
Plastic Soup Foundation gaat zelf op 21 september om 10:30 uur vanuit Zaltbommel de Waal op om onderzoek te doen naar de kwaliteit van het Nederlandse rivierwater, een belangrijke bron van het drinkwater in Nederland. Tijdens deze rivierexpeditie met genodigden zijn deskundigen aan boord.

Biologen
Wetenschappers zullen watermonsters nemen en die ter plekke onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke stoffen en plastic. Marien biologen die deze onderzoeken eerder hebben uitgevoerd, garanderen een 'eyeopener'. Politici en bestuurders van waterschappen en drinkwaterbedrijven varen mee.

Oplossingen
Behalve aandacht voor zwerfafval en microplastics is er deze dag ook veel ruimte voor oplossingen. Zo wordt in Zaltbommel aan de Waalkade een plein ingericht, het 'Solutions Square', waar diverse bedrijven en organisaties tussen 12:00 en 15:00 uur hun innovatieve oplossingen voor de plasticvervuiling presenteren.

Martin van Hemert
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }