Foto: Janneke Boogaard

Pand 9 viert 5-jarig bestaan met feestelijke dag op 11 september

  •   289 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Verzamelgebouw Pand 9 viert woensdag 11 september viert woensdag 11 september het vijfjarig bestaan met een dag vol activiiteiten voor jong en oud. 

Op 13 april van dit jaar bestond Pand 9 (voorheen de 'oude' LTS de Waard) aan de Heemstraweg- West 9 in Zaltbommel officieel 5 jaar.

Druk bevolkt
Het gebouw is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een gezellig, druk bevolkt gebouw waarin verschillende maatschappelijke, culturele, sociale, ondernemende mensen, instellingen en organisaties zich op de kaart hebben gezet.

Kunstenaars
In de korte voorgeschiedenis van Pand 9, besloot een aantal kunstenaars om iets zinvols te doen met het leegstaande gebouw. Uitgaande van dat initiatief zou Pand 9 officieus al 6,5 jaar in gebruik zijn genomen.

Coen Dalhuijzen heeft zich ingezet voor en met een aantal kunstenaars om van Pand 9 een verzamelgebouw te maken. Samen met Stichting Saltboemel, gemeente Zaltbommel en Woonlinie is er een gebouw ontstaan dat volop in ontwikkeling is.

Spullewaard
In de afgelopen 5 jaren heeft Pand 9 zich geprofessionaliseerd en wordt iedere dag geactualiseerd. Het heeft steeds meer bekendheid gekregen door toedoen van Kringloopwinkel Spullewaard, Evangelische Gemeente Bommelerwaard, de Voedselbank, Buurtteam, BuurtZorg, Buurtzorg Jong en Buurtouders Al Amal, Carnavalsvereniging de Wallepikkers, Harmoniekapel de Karel, Welzijnswerk Bommelerwaard, Humanitas, Vluchtelingenwerk, Boekbinderij Liberarius, Dagbesteding Prezzent en Parasol, de Was en Strijk Studio, 2 interieur designers en Linc naar Zorg.

Activiteiten
Daarnaast ook nog terugkerende activiteiten zoals een keer per maand samen soep eten door Buurtzorg, wekelijks koffie drinken bij de inloop van de Kerk, het maandelijkse Repair café en de jaarlijkse Kunstroutes BKR en KKK.

Human Omroep heeft, na een zoektocht door Nederland, Pand 9 verkozen om er in november 2018 een filmreportage te maken.

Workshops
Door de diversiteit aan smaken binnen het gebouw is het een lust om een rondleiding te maken en te ervaren wat er allemaal te zien is. Robotbouw, 3Dprinten en kinetische objecten van Jos en Heidi, keramiek van Ellen en Anne- Marie, vouwkunst van Annita, schilderkunst van Peter, Paul en Sonja, tekenkunst van Leontien en Peter, papiercollages van Jos, natuurcomposities van Marti en foto's van Willem-Jan, textiele werkvormen van Rinske, absurdistisch werk van Anneliek, en design objecten van beide Renate's. De Kunstenaars verzorgen cursussen, workshops, lessen voor scholen of specifieke doelgroepen. Met een prachtige tuin van Prezzent, waarvan de verse groenten, bloemen en cadeautjes verkocht worden in het Prezzentje, is daarmee een kleurrijk geheel bijgekomen.

Op woensdag 11 september is jong en oud tot 15.30 uur van harte welkom om Pand 9 te bezoeken en deel te nemen aan de feestelijke activiteiten.

Naast een kopje koffie met wat lekkers, een hapje en een drankje, worden gedurende de dag een aantal activiteiten aangeboden waar deelnemers, bezoekers, vrijwilligers en huurders elkaar kunnen ontmoeten.

Kunstwerk bouwen
Er is een tekenwedstrijd, bezoekers bouwen gezamenlijk een Kunstwerk, eten soep, krijgen rondleidingen door het gebouw. Er is een grabbelton voor de kinderen, Milan en Peter draaien muziek en Paul Jacobs speelt om 15.00 uur.

Meer informatie: Pand9zaltbommel.nl

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }