• Een nacht in een krotje is spannend, maar zet jongeren ook aan het denken.
• Een nacht in een krotje is spannend, maar zet jongeren ook aan het denken. (Foto: aangeleverd)

Slapen in een krotje voor straatjongeren

  •   410 keer gelezen

WELL • Op zaterdag 7 september wordt het terrein rondom de hervormde kerk in het centrum van Well omgetoverd tot een krottenwijk. In het kader van 'Nacht Zonder Dak' brengen jongeren in zelfgebouwde hutten de nacht door. Met deze actie halen ze geld op voor straatjongeren die altijd zo hun nacht moeten doorbrengen.

Nacht Zonder Dak is een initiatief van de christelijke ontwikkelingsorganisatie TEAR (TEgen ARmoede). De opbrengst van deze actie is bestemd voor projecten die straatjongeren met onderdak, begeleiding en onderwijs helpt aan een toekomst.

Mumbai
Dit jaar wordt met name de situatie van jongeren in India onder de aandacht van de deelnemers gebracht. Zo staat in de Indiase hoofdstad Mumbai het duurste woonhuis ter wereld. Tegelijkertijd woont de helft van de inwoners van Mumbai in getto's aan de rand van de stad en slapen complete families, inclusief baby's, op straat. Een groter contrast tussen arm en rijk is bijna niet voor te stellen.

Nacht Zonder Dak
Op heel veel locaties in Nederland wordt een Nacht Zonder Dak georganiseerd. De actie is landelijk een groot succes. Zo staat de teller van het aantal acties landelijk op 853, is er de afgelopen jaren al 2.163.051,23 euro opgehaald en deden ruim 22.000 jongeren mee.

Regionale Jeugdraad
In 2011 haalde de Regionale Jeugdraad Bommelerwaard (RJB), een club van samenwerkende protestantse gemeenten, dit evenement naar deze regio. De 'krottenwijk' stond die allereerste keer in Heerewaarden en rouleert sindsdien over Zaltbommel, Rossum, Heerewaarden en Kerkdriel. Ook Katholiek Bommelerwaard is sinds enkele jaren actief bij Nacht Zonder Dak betrokken en nu zijn we voor het eerst te gast bij de kerk van Well.

Programma
Jongeren uit de hele regio van 12 jaar en ouder zijn van harte uitgenodigd om mee te doen en te blijven overnachten. Kids van 8 t/m 11 zijn welkom voor het dagprogramma op zaterdag dat duurt tot ongeveer 20:00 uur. Er staat hen allen een afwisselend programma te wachten dat start op zaterdagmiddag 7 september om 13:00 uur bij de hervormde kerk aan de Dorpstraat 7 in Well. Ter afsluiting wonen de deelnemers de kerkdienst bij op zondagmorgen 8 september en vragen aandacht voor de projecten waar Nacht Zonder Dak om draait. Ze zijn dan inmiddels een ervaring als dakloze rijker!

Krav Maga
Zoals altijd is de organisatie erin geslaagd originele programma-onderdelen te bedenken. Dit keer actieve Krav Maga-demonstratie en een creatieve workshop 'Pimp je outfit'. Natuurlijk bouwen de deelnemers ook aan hun eigen onderkomen voor de nacht èn steunen zij een goed doel. Een uniek evenement waarbij bewustwording, samen plezier maken en iets doen voor anderen hand in hand gaan.

Aanmelden
Aan Nacht Zonder Dak zijn geen kosten verbonden voor de deelnemers, maar tijdig aanmelden is wel noodzakelijk. Ga naar http://www.nachtzonderdak.nl/well/ voor meer informatie, om je aan te melden als deelnemer of om een deelnemer te sponsoren.

Martin van Hemert
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }