Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: 123RF.com - John McAllister
DOSSIER: GEITEN

Van der Schans: 'Geitenstallen hoeven niet dicht'

  •   409 keer gelezen

HURWENEN • Donderdag staat de behandeling gepland van de bezwaren die geitenhouder Van der Schans heeft ingediend tegen twee besluiten van de gemeente Maasdriel. Van der Schans ontkent dat de wanden en nok van zijn geitenstallen dicht zouden moeten zijn.

De gemeente legde Van der Schans in april een dwangsom op, nadat omwonenden erop gewezen hadden dat de geitenstallen aan de Molenstraat aan de zijkanten en bovenop open zijn. De lucht uit de vier stallen wordt niet op een gecontroleerde manier afgevoerd. Van der Schans moest binnen acht weken alsnog mechanische ventilatie aanleggen, anders zou een boete van 10.000 euro per stal volgen.

Dicht
De gemeente stelt dat de wanden en nok hiervoor dichtgemaakt moeten worden en dat er luchtinlaten moeten komen. Maar volgens de Hurwenense agrariër heeft de gemeente bij de vergunningverlening in 2007 niet aangegeven dat de stallen dicht moesten zijn. Om controle te hebben over de afvoer van de stallucht is dat niet per se nodig.

Hoge dwangsom
Daarnaast ageert Van der Schans tegen de hoogte van de dwangsom: vier keer het bedrag dat in het regionale beleid gepast genoemd wordt. De gemeente vindt dat terecht omdat de boete voldoende prikkels moet geven om in actie te komen. Maar volgens de juristen rond Van der Schans heeft Maasdriel niet voldoende onderbouwd dat het bedrag daarom zoveel hoger moet zijn dan de norm.

Eerder vroeg de geitenhouder al uitstel omdat hij niet op tijd een aannemer kon vinden om de stallen dicht te maken, maar daar gaf de gemeente geen gehoor aan.

Bouwen
Het tweede besluit dat donderdag wordt behandeld gaat over het vergroten van de stallen. De bouwwerkzaamheden hiervoor werden in mei stilgelegd omdat omwonenden terecht kritiek hadden op de vergunning. Van der Schans mocht van de rechter alleen de fundering verder afmaken. In juni bleek bij een controle dat er toch gebouwd werd; ook dat leverde een last onder dwangsom op. Volgens de agrariër blijkt uit de bouwtekeningen dat de opstaande randen waaraan gewerkt werd, deel uitmaken van de fundering.

Foutje
Behalve Van der Schans en de gemeente mogen ook de omwonenden donderdag hun zegje doen, al werden zij door een fout bij de gemeente pas op het nippertje uitgenodigd voor de hoorzitting. De onafhankelijke bezwarencommissie brengt vervolgens advies uit aan burgemeester en wethouders, die uiteindelijk beslissen wat er met de bezwaren gebeurt.

UPDATE: De gemeente Maasdriel liet woensdag 21 augustus weten dat de stallen inmiddels dicht zijn. Klik hier voor het artikel daarover. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }