• Voor de Oost-Europese werkers zijn er al supermarkten, zoals deze in Kerkdriel, maar het inschrijfloket werkt volgens het CDA nog niet zo goed.
• Voor de Oost-Europese werkers zijn er al supermarkten, zoals deze in Kerkdriel, maar het inschrijfloket werkt volgens het CDA nog niet zo goed. (Foto: Janneke Boogaard)
Arbeidsmigranten

CDA Maasdriel: 'Registratie arbeidsmigranten verloopt stroef'

  •   398 keer gelezen

MAASDRIEL • De nieuwe inschrijvingsprocedure voor arbeidsmigranten verloopt stroperig, signaleert het CDA in Maasdriel. De partij voelt daarover het college aan de tand.

Maasdriel en ook Zaltbommel hebben voor de zomervakantie nieuw beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten vastgesteld. Daarin staat onder meer dat alle migranten geregistreerd moeten worden.

Taalbarrière
"Om dit in goede banen te leiden is samen met de gemeente Zaltbommel een projectteam samengesteld. Desondanks ontvangen wij signalen dat de registratie met name zeer stroef verloopt. Ook zou er sprake zijn van een taalbarrière aan de loketten", schrijft CDA-raadslid Robert van Dijk aan het college van burgemeester en wethouders.

Hij vraagt of het college ook kennis heeft genomen van het stroperige verloop van de inschrijvingsprocedure en of er al stappen ter verbetering zijn genomen. Ook informeert Van Dijk naar de voortgang van de inrichting van het loket en naar de vermeende taalbarrière.

Inhaalslag
Van Dijk vraagt ook meteen hoe lang het college denkt nodig te hebben om de inhaalslag te maken met de registratie van de arbeidsmigranten en of daarvoor extra mankracht wordt ingezet.

Een goede registratie is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van de arbeidsmigranten en om overlast te voorkomen, maar levert de gemeente ook inkomsten op in de vorm van belasting. Ook kunnen op basis van de registratie controles worden uitgevoerd bij huisvesters en zo nodig boetes worden uitgedeeld. 

Handhaving
Het CDA-raadslid vraagt het college dan ook of de handhaving belemmerd wordt als de registratie vertraging oploopt en of er een derving van inkomsten te vrezen valt.

Burgemeester en wethouders hebben vier weken de tijd om de schriftelijke vragen te beantwoorden.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }