Foto: aangeleverd

Oogstdag in Ophemert week verzet vanwege het weer

  •   144 keer gelezen

OPHEMERT • De jaarlijkse historische Oogstdag van de Betuwse Historische Tractoren Club (BHTC) is vanwege het regenachtige een week verzet.

Het evenement vindt nu plaats op zaterdag 24 augustus in plaats van 17 augustus.

Paardenkrachten
Op het terrein aan de Molenstraat in Ophemert wordt dan getoond hoe in vroegere tijden graan en aardappels geoogst werden, zowel met handgereedschap, met paardenkrachten als met historische tractoren en werktuigen.

Zeis en sikkel
Tijdens de Oogstdag is onder andere te zien hoe vroeger het land werd bewerkt met paard en ploeg, hoe de graankorrels met de hand gezaaid werden en ook hoe het graan weer handmatig met een zeis of sikkel geoogst werd. Later werden deze werkzaamheden gedaan door machines die door tractoren werden voortbewogen, zoals een dorskast en een zelfbinder. Ook deze tractoren en machines worden tijdens de Oogstdag gedemonstreerd.

De gerooide aardappels zijn vers van het land te koop op deze dag.

Koekjes bakken
Voor de kinderen is er van alles te zien en te doen. Ze kunnen koekjes bakken van zelf gemalen meel en er zijn kleine trekkertjes waarop ze rond kunnen rijden. Ook is er een kleine kinderboerderij waar de kinderen de aanwezige beesten kunnen aaien en knuffelen.

Oude ambachten
Daarnaast zijn er diverse marktkraampjes, oude ambachten zoals een mandenvlechter en een touwslager en een door paarden voort getrokken Pipowagen. Ook aan de inwendige mens is gedacht: er zijn diverse hapjes en drankjes te verkrijgen, zoals broodjes hamburger, saté en ter plekke gebakken poffertjes.

Locatie: Molenstraat in Ophemert (tegenover huisnummer 34). De entree is gratis. Publiek is welkom op zaterdag 24 augustus van 10 uur tot 17.00 uur.

Kijk voor meer info op www.bhtc.nl

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }