• Johan en Marlou twee jaar geleden bij de finish. Dankzij recente medische ontwikkelingen leeft Johan nog.
• Johan en Marlou twee jaar geleden bij de finish. Dankzij recente medische ontwikkelingen leeft Johan nog. (Foto: Swim to Fight Cancer)

Bommelerwaarders naar Swim to Fight Cancer

  •   731 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Hoe belangrijk het is om geld in te zamelen voor onderzoek naar behandeling van kanker, weet Johan van Loon als geen ander. Met acht andere Bommelerwaarders doet hij mee aan Swim to Fight Cancer.

De sponsorzwemtocht wordt om het jaar in Den Bosch gehouden.

Opgegeven
Marlou Hooijkaas, bevriend met Johan, was twee jaar geleden één van de deelnemers. "In april van dat jaar hadden we gehoord dat Johan een zeldzame vorm van lymfklierkanker had. Het ging bijna met de dag slechter met hem en toen de Swim was, was hij door de artsen al opgegeven."

Geen dodelijke ziekte meer
Toch wilde Marlou bijdragen aan het doel van Fight Cancer: geld inzamelen voor onderzoek en preventie om van kanker niet langer een dodelijke ziekte te maken. "Ik zwom mee met de gedachte dat door de opbrengst Johan misschien een jaar langer zou kunnen leven."

Niet voorbereiden
Zonder training volbracht ze de tocht van twee kilometer. Johan had zich immers ook niet kunnen voorbereiden op zijn strijd. Hij had nog net genoeg energie om het team aan te moedigen langs de kant.

Laatste strohalm
Maar kort daarna keerde het tij. Johan: "Ik kwam in aanmerking voor immuuntherapie. De arts gaf me heel weinig kans dat het iets zou helpen, maar ik greep deze laatste strohalm. En al na de eerste behandeling voelde ik me veel beter. Na de tweede behandeling waren er geen kankercellen meer zichtbaar op de scan."

Heftige tijd
Als hij terugdenkt aan het telefoontje van de arts die verbaasd deze uitslag meldde, schiet de Nederhemertse ondernemer vol. "Het is zo'n heftige tijd geweest. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn gezin en andere naasten."

Moe
'Kanker heb je niet alleen' is dan ook de slogan van de Bommelerwaard Zwemmers, het team van zes volwassenen en drie kinderen dat op 15 september weer het water in springt. Johan is één van hen, al is hij nog steeds moe door de stamcelbehandeling die volgde op de immuuntherapie. "Ik merk dat ik niet extra moe word als ik me inspan. En als ik halverwege moet afhaken, is het ook niet erg. Ik wil álles doen om het belang van onderzoek naar deze gruwelijke ziekte te onderstrepen. De behandeling die ik heb ondergaan, is nog nieuw. Als ik drie jaar eerder ziek was geworden, had ik hier nu niet gezeten."

Braderie
De Bommelerwaard Zwemmers zijn gemotiveerder dan ooit om geld in te zamelen. Op de braderie bemensen ze donderdag een kraam, die te vinden is voor juwelier Haas in de Boschstraat. Bezoekers kunnen er lootjes kopen en zo kans maken op prachtige prijzen.

Winkeliers helpen mee
"Alle winkeliers die we benaderd hebben, reageerden positief. Echt super. We hebben wel zeventig prijzen, grote en kleine", vertelt Marlou enthousiast.

Statiegeld
Bijdragen kan ook door deze maand statiegeldbonnen in te leveren in de speciale bus bij Albert Heijn.

Verjaardag
Johan van Loon start daarnaast een verjaardagsactie. "Op 3 september hoop ik vijftig te worden. Cadeautjes hoef ik niet, maar met een bijdrage voor Swim to Fight Cancer maak je mij heel blij."

Doneren kan ook via de website van Swim to Fight Cancer.


q fightcancer.nl

Janneke Boogaard

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }