Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De groep vrijwilligers kan zaterdag 24 augustus nog wat extra handen gebruiken.
• De groep vrijwilligers kan zaterdag 24 augustus nog wat extra handen gebruiken. (Foto: Lya Cattel)

Aalst bestaat 1205 jaar en viert feest

  •   1591 keer gelezen

AALST • De inwoners van Aalst maken zich op voor een nieuw dorpsfeest op zaterdag 24 augustus. Minder groot dan vijf jaar geleden, maar zeker net zo leuk.

De start is ook dit keer met een dorpsontbijt

Het is alweer vijf jaar geleden dat het dorp Aalst het 1200-jarig bestaan vierde. Dat weten de meeste mensen zich nog heel goed te herinneren, vooral dat grandioze ontbijt.

Duizend mensen
Maar liefst duizend inwoners van het dorp, waar in totaal zo'n tweeduizend mensen wonen, kwamen er op af. "En iedereen was in klederdracht", vertellen Corné Meesters en André van Zanten trots. Samen met Ben Zorn vormen zij het bestuur van de Stichting Aalst 1200.

Eén gezellige dag
Dit jaar willen ze het feest nog een keertje dunnetjes overdoen. Geen activiteiten door het hele jaar heen, maar gewoon één gezellige dag voor het hele dorp en de dorpen uit de omgeving.

De opzet is kleinschaliger, maar het zo populaire ontbijt wordt ook dit keer geserveerd. Op zaterdag 24 augustus kunnen de inwoners in twee groepen aanschuiven aan de lange ontbijttafels op het dorpsplein.

Saamhorigheid
"Het was vijf jaar geleden zo mooi om te zien dat al die mensen gezellig met elkaar aan tafel zaten", herinnert Corné zich nog goed. "De saamhorigheid was heel groot."

Niet in klederdracht
Hij hoopt ook dit jaar weer heel veel inwoners te kunnen begroeten. "Maar dit jaar hoeven ze niet in klederdracht te komen", benadrukt André.

Van Horssen
Deelname aan het ontbijt kost slechts 2 euro. Tickets zijn sinds afgelopen week te koop bij Bakkerij van Horssen, die ook dit jaar gratis het brood levert. "Net als de vorige keer bakt hij de overheerlijke Aalsterse mik speciaal voor het ontbijt", vertelt André. Ook zuivelbedrijf Den Eelder draagt een flinke steen bij met lekkere versproducten. En verder is er natuurlijk allerlei lekkers voor op het brood.

Het initiatief om weer een echte Aalstse dag te organiseren komt van André. "Het begon al snel weer te kriebelen", vertelt hij.

Voorzitter Corné zag het in eerste instantie niet erg zitten. "De vorige keer was een aanslag op mijn lichaam en op mijn huwelijk", lacht hij. Dat lichaam heeft het dit jaar echt zwaar gehad; Corné is eind april getroffen door een dubbel hartinfarct en is daar nog herstellende van. "Ik kan de organisatie nu alleen nog op afstand een beetje volgen", verzucht hij.

Vrijwilligers
Het meeste werk komt dus nu neer op de immer positief ingestelde André en medebestuurslid Ben Zorn. Plus natuurlijk een groep van zo'n twintig trouwe hardwerkende vrijwilligers. Daarvan kan de organisatie er nog wel wat meer gebruiken. Het gaat daarbij met name om mensen die op de dag zelf helpen om het plein op te bouwen, het ontbijt te serveren, het parkeren in goede banen te leiden en andere praktische zaken.

Oldtimers
Op de markt, die om 11:00 uur open gaat, komen zo'n tachtig kramen te staan. In de Kerkstraat komen oldtimers, oude brommers en antieke tractors te staan.

Kinderen
Er komt een kleine kermis met onder andere een draaimolentje en kinderactiviteiten. Zo kunnen kinderen zich gratis laten schminken (10:00 tot 13:00 uur), op de foto met Captain America (12:00 tot 13:00 uur) en genieten van Clown Joris (13:30 tot 15:30 uur).

Torkest
Op de markt staat natuurlijk ook de BBQ Kampioen Versluis met zijn heerlijke vleesgerechten. Vanaf 16:00 uur zorgt Torkest tot 20:00 uur voor gezellige muziek.

In de kraam van Henk van Veen is het 'Aalster Riddertje' te koop, het speciale kruidenborreltje dat vijf jaar geleden ter ere van het 1200-jarig bestaan werd geïntroduceerd.

De opbrengst is dit jaar voor een goed doel in het dorp.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }