• In 1949 was de cross een waar spektakel, waar duizenden mensen op af kwamen.
• In 1949 was de cross een waar spektakel, waar duizenden mensen op af kwamen. (Foto: J.H. van de Berg)

Motorcross Zaltbommel terug op de plek waar het begon

  •   1887 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Precies zeventig jaar na de eerste editie van een motorcross in de uiterwaarden achter de voormalige scheepswerf, komt er opnieuw een motorcross van MSV De Waal.

Zaterdag 31 augustus gaat het gebeuren

Uiterwaarden
Het bestuur van motorsportvereniging De Waal is er in geslaagd toestemming te krijgen voor de organisatie van een motorcross in de uiterwaarden langs de dijk naar Gameren.

Vorige week werd bekend dat Rijkswaterstaat toestemming verleent voor het evenement. "Met heel veel dank aan wethouder Kees Zondag", zegt voorzitter Hans Sterrenburg. "Zonder zijn enthousiasme was het vast niet gelukt."

Tweede Pinksterdag
Op 26 juni 1949, werd voor het eerst een motorcross gehouden op die plek. In januari 1950 volgde de oprichting van MSV De Waal. In de jaren daarna groeide het evenement, dat vanaf toen steeds op Tweede Pinksterdag plaatsvond, uit tot een landelijk bekende wedstrijd, met internationale deelnemers.

Toprijders
Grote publiekstrekker waren de wedstrijden met toprijders van internationale zijspan klassen. Er kwamen steevast duizenden toeschouwers op af.

Toen de 'nieuwe haven' werd gegraven, was het gedaan met de traditie en moest de club uitwijken naar de uiterwaarden voor de Verdraagzaamheid.

Maar daar eindigde het feest in het jaar 2000, omdat de uiterwaarden werden aangewezen als natuurgebied. MSV de Waal bleef bestaan, maar slaagde er niet meer in om een nieuwe locatie te vinden. Tot drie jaar geleden.

Nivo Sparta
Toen voetbalvereniging Nivo Sparta verhuisde naar het nieuwe sportpark De Watertoren, greep het bestuur zijn kans en werd er weer een echte motorcross gehouden. "Zonder zijspan", vertellen de bestuursleden Bas van de Voorn en Herman van Beurden. "Dat terrein was daar niet geschikt voor." Maar het voormalige Nivo Sparta-terrein had wel een mooie tribune en een kantine. De wedstrijden waren een groot succes. Een jaar later, in 2017, werd het evenement herhaald. Zonder kantine dit keer, want die was inmiddels afgebrand.

Vorig jaar lukte het niet meer om een cross te organiseren. Maar dit jaar gaat het dus wel weer lukken.

Zijspan CrossClub
Op zaterdag 31 augustus komen de 250 en 500 cc motoren weer racen in de uiterwaarden en ook de Classic Zijspan CrossClub is van de partij.

"Iedereen in het wereldje heeft het erover", vertelt Bas van de Voorn, die zelf net als Herman van Beurden ook nog rijdt in de veteranenklasse.

Het bestuur, waar ook Wim Haasakker en Henk de Vries in zitten, heeft nog veel werk te verzetten voordat de organisatie rond is.

MCC Neerijnen
Ze werken samen met MCC Neerijnen om het evenement stevig neer te zetten. "Veiligheid staat natuurlijk voorop", aldus het bestuur.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }