Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Wie de camping oprijdt via de nieuwe entree, ziet dit als eerste.
• Wie de camping oprijdt via de nieuwe entree, ziet dit als eerste. (Foto: Britta Alink)

Laatste vakantie op Maaszicht verpest

  •   3849 keer gelezen

KERKDRIEL • Camping Maaszicht in Kerkdriel heeft een nieuwe eigenaar. En die is midden in het hoogseizoen gestart met de sloop om er een gloednieuw luxe resort van te kunnen maken.

Verschillende eigenaren van chalets en stacaravans op de camping vinden dat hun laatste zomervakantie behoorlijk wordt verpest door de werkzaamheden.

Graafmachines
Graafmachines rijden rond, bomen worden uit de grond getrokken. Enkele caravans zijn al gesloopt.

Op de camping wonen veel arbeidsmigranten; Polen, Hongaren en Bulgaren. Ook mensen die bijvoorbeeld door echtscheiding tijdelijk woonruimte nodig hebben, vaak met kleine kinderen.

Recreanten
Maar het grootste deel van de bewoners op het park is gewoon recreant. Ze willen niet met hun naam in de krant, maar willen wel graag hun verhaal vertellen.

Vijftig jaar
"Ik kom hier al bijna vijftig jaar", vertelt een timmerman uit Den Bosch. "Mijn ouders hadden hier een stacaravan en we kwamen er elk weekend en elke vakantie. Ik heb hier mijn vrouw ontmoet en toen we trouwden, kochten we zelf ook een caravan op Maaszicht."

Die caravan is helemaal naar hun wens ingericht. Er is een gezellig terras aangebouwd, met overkapping en in de tuin bloeien hortensia's en andere kleurige planten en bloemen. "Ons sociale leven speelt zich hier af", zegt hij.

Vogeltjes
Een buurvrouw van iets verderop komt oorspronkelijk uit Limburg. Zij en haar man zijn met pensioen en komen elk jaar van mei tot oktober naar Kerkdriel. "Normaal hoor je hier 's morgens vroeg alleen maar vogeltjes fluiten en 's avonds de uiltjes", vertelt ze. "Maar nu ze begonnen zijn met slopen, horen we alleen nog maar herrie. Er is een hoop rotzooi, stof en puin. En dat terwijl er gewoon kinderen spelen op het terrein."

De groep recreanten heeft zelf contact gezocht met Het Kontakt om hún kant van het verhaal te vertellen.

Europarcs
Op 27 juni maakte de gemeente Maasdriel bekend dat de camping verkocht is aan Europarcs, die er een luxe recreatieterrein van wil maken.

Op die dag ontvingen de bewoners van het terrein een brief van de nieuwe eigenaar om ze over de overname te informeren. "Veel mensen liepen huilend over het terrein, toen ze het net gehoord hadden", zegt de groep.

Twee dagen later volgde een kort briefje van de vorige beheerder om afscheid te nemen.

Hoofdingang
En op 1 juli werd de hoofdingang van de camping, bij jachthaven Maaszicht, afgesloten en verplaatst naar de parkeerplaats van het golfterrein.

Vuilniszakken
Er is nu geen receptie meer, geen slagboom. Laatst kon een ambulance de ingang niet vinden. Het vuil wordt niet meer op de camping opgehaald, maar moet in containers worden gegooid. Dat begrijpt nog niet iedereen, waardoor overal op de camping vuilniszakken liggen te stinken. "Ik ben bang dat we binnenkort ratten zullen zien", zegt een bewoonster.

"Ze hadden toch het fatsoen kunnen hebben om te wachten tot 1 oktober", vindt het groepje. "Ons vakantieplezier is dit jaar weg."

Criminelen
Maar het allerergste vinden ze dat iedereen op de camping in de media en door de burgemeester wordt weggezet als 'criminelen'. "Wij zijn gewoon hardwerkende mensen, die hier vakantie vieren", zeggen ze. "We betalen toerismebelasting en rioolbelasting. Wij hebben de afgelopen jaren ons best gedaan om de brandveiligheid te verbeteren. En natuurlijk zijn er rotte appels, maar die heb je ook in een dorp."

Te duur
Volgens de recreanten kunnen er geen caravans op het terrein blijven staan, terwijl de nieuwe eigenaar dat in eerste instantie wel had beloofd. De nieuwe chalets zijn volgens hen veel te duur. "250.000 euro is echt niet te doen voor een normaal werkend mens."

Zorgen over brand
De eigenaren van de caravans op camping Maaszicht moeten zelf zorgen dat hun onderkomen van de camping verdwijnt.

Dat kan tot 2000 euro kosten. "Niet iedereen kan of wil dat betalen", weet het groepje recreanten. "Wij zijn bang dat mensen hun caravan daarom maar in de fik steken, dan zijn ze er ook van af."

Inmiddels is al een aantal caravans verkocht en afgevoerd of gesloopt, terwijl de meeste eigenaren de pacht, energie- en rioolrechten tot eind van dit jaar al betaald hebben. Ook weer honderden euro's. "Sommige mensen hebben hier al hun spaargeld in zitten", zegt de groep. "Dat zijn ze nu allemaal kwijt."

Britta Alink

Reactie burgemeester Henny van Kooten:
We zijn als gemeente Maasdriel blij dat camping Maaszicht verkocht is. Juist omdat we het recreanten en toeristen gunnen om op een mooie plek aan de Maas te recreëren.
De criminele activiteiten op de camping hebben het imago van de camping bepaald, maar dat geldt niet voor iedereen. Uiteraard koesteren wij de mensen die Kerkdriel een warm hart toedragen. 
De mensen die al jaren als vakantieganger camping Maaszicht bezoeken hoop ik terug te zien op het vernieuwde vakantiepark. De nieuwe eigenaar nodigt hen ook uit om vooral contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Zij zijn meer dan welkom.

Reactie Europarcs:
De schrik die er bij de huidige recreanten is, is mogelijk ontstaan door de snelheid waarmee er veranderingen plaatsvinden.
Met de gemeente is in goed overleg besloten om de huidige camping in een korte tijd een kwaliteitsimpuls te geven. Enerzijds om de herontwikkeling mogelijk te maken en anderzijds om de veiligheid van de recreanten te kunnen waarborgen. Zo staan er nu containers waar men afval kan wegbrengen. Door dit te faciliteren hopen wij het ongedierteprobleem tegen te gaan. Verder worden er takken van bomen verwijderd die een gevaar vormen voor omliggende percelen en recreanten.
Door de huidige staat van het campingterrein is besloten om direct te starten met de werkzaamheden. Wij proberen de overlast voor de recreanten zo beperkt mogelijk te houden.

 

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }