• In het begin deden de containers het nog met een OV-chipkaart, maar tegenwoordig werken ze op sommige plaatsen helemaal niet meer.
• In het begin deden de containers het nog met een OV-chipkaart, maar tegenwoordig werken ze op sommige plaatsen helemaal niet meer. (Foto: Janneke Boogaard)

Raad Zaltbommel eist andere aanpak afvalsysteem

  •   4297 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeenteraad van Zaltbommel heeft vrijdagmiddag een brandbrief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders over de aanhoudende problemen met het nieuwe afvalinzamelingssysteem.

In de brief, die is ondertekend door alle fracties, staat dat de raad de komende dagen 'acties' wil zien van het college en van de Avri zelf.

Structureel
Volgens de politiek zijn de problemen met het nieuwe systeem structureel. "Avri weet die problemen niet snel aan te pakken én de informatievoorziening en communicatie daarover is ondermaats", staat in de brief. "Hoogste tijd voor een andere aanpak."

Zonder pasjes
Die andere aanpak zou er op gericht moeten zijn dat alle inwoners hun afval kwijt kunnen. "Zolang de ondergrondse containers niet naar behoren functioneren, verwachten wij dat de containers worden opengesteld, zodat inwoners ook zonder pasje hun afval kwijt kunnen. Daarnaast verwachten we dat inwoners te allen tijde hun afval kwijt kunnen, bijvoorbeeld door de frequentie van leging van de containers te verhogen."

Zwaar tekort
Het nieuwe afvalsysteem met de ondergrondse afvalcontainers is op 1 juli ingevoerd. Vanaf de eerste dag zijn er problemen met pasjes die niet werken, containers die niet open gaan en overvolle containers. "De informatievoorziening en communicatie door Avri schiet zwaar tekort", schrijven de fractievoorzitters in hun brief. "Inwoners worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit alles frustreert inwoners, zelfs zij die op voorhand een positieve grondhouding hadden ten opzichte van deze nieuwe wijze van afvalinzameling. En last but nog least wordt onze leefomgeving (zwaar) belast door afval, dat inwoners niet kwijt kunnen op de aangegeven wijze."

Daadwerkelijk oplossen
De gemeenteraad wil dat het college haar 'verantwoordelijkheid neemt', dat Avri de problemen 'daadwerkelijk gaat oplossen' en dat de inwoners van Zaltbommel 'serieus genomen worden'.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }