Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Vrijwilligers zijn onder andere nodig voor rondleidingen en om het winkeltje in de kerk te bemannen.
• Vrijwilligers zijn onder andere nodig voor rondleidingen en om het winkeltje in de kerk te bemannen. (Foto: Janneke Boogaard)

Sint-Maartenskerk zoekt vrijwilligers

  •   475 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De Sint-Maartenskerk zoekt nieuwe vrijwilligers, die bijvoorbeeld de kiosk willen bemannen of rondleidingen willen geven.

De Sint-Maartenskerk is hét toonaangevend gebouw in Zaltbommel, dat je met zijn hoogte van 68 meter niet snel over het hoofd ziet. De Bommelaren zijn trots op hun kerk, die al in rond het jaar 700 zijn eerste voorganger had op dezelfde plaats, in de vorm van een houten kerkje. En waar vanaf het jaar 1303 de Sint-Maartenskerk zelf voor het eerst werd vermeld, toen de nieuw gebouwde kerk een kapittelkerk werd met tien kanunniken.

Kerkdiensten
Momenteel is de Sint- Maarten een kerkgebouw van de protestantse gemeenschap en worden er nog regelmatig kerkdiensten in gehouden.

Onderhoud
Maar het is ook het gebouw van de héle Bommelse gemeenschap. De provincie draagt hier jaarlijks met een fors bedrag aan bij, voor het onderhoud van de kerk, mits Zaltbommel zelf jaarlijks een zelfde bedrag bij elkaar brengt. Een doel waarvoor het bestuur van de Stichting St. Maarten zich inzet, bestaande uit de burgemeester van Zaltbommel met enkele medewerkers en bestuursleden.

Exploitatie
Voor de exploitatie is momenteel de CMN groep (onder andere van De Poorterij) verantwoordelijk. Zij organiseert concerten, biedt rondleidingen aan, stelt de kerk beschikbaar voor tentoonstellingen, recepties en symposia. Kortgeleden heeft bijvoorbeeld het Cambium College gebruik gemaakt van dit mooie gebouw, bij een stijlvolle diploma-uitreiking aan hun leerlingen.

Rondleidingen
En dan is er nog de kerk als museum, waar de rondleiders niet over uitgepraat raken. De kerk in de maanden maart-april-november-december in de weekenden geopend voor bezoekers. En van mei t/m oktober 6 dagen per week (dinsdag t/m zondag). Steeds van 13:30 tot 16:30 uur. Het beklimmen van de toren kan op zaterdag en zondag om 14:00 uur of om 15:15 uur. Op afspraak wordt ook buiten deze uren een rondleiding georganiseerd.

Winkeltje
De vrijwilligers van het winkeltje in de kerk dat leuke hebbedingetjes verkoopt, de vrijwilliger die het toezicht houdt in de kerk en de kerkgids heten de bezoekers welkom en beantwoorden zo vragen. Naast de kerkgidsen zijn er ook een tiental rondleiders. Zo'n rondleiding wordt van tevoren afgesproken en alle rondleiders hebben zo hun eigen specialiteit: naast de algemene basisinformatie over de kerk, weet de één veel van de schilderingen, en de ander juist weer meer van de grafzerken, van de bouw van de kerk of van de torens.

Deze zomer wordt de kiosk opgeknapt en het assortiment van de kiosk uitgebreid door de CMN groep, samen met een aantal vrijwilligers. Op 24 juli a.s. is er een 'Zomerse maaltijd voor vrijwilligers'. De rondleiders maken deze zomer een start met het nadenken/opzetten van speciale rondleidingen, en met het opzetten van een opleidingsprogramma voor nieuwe rondleiders.

Meer informatie over het vrijwilligerswerk voor de Sint-Maartenskerk is verkrijgbaar bij Liesbeth Vleeskruijer: 06-55113216 e-mail: roostermaker@maartenskerk.nl

Meer informatie over de kerk zelf staat op: https://maartenskerk.nl/sint-maartenskerk/

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }