Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Het bijenhotel is sinds maandag officieel open.
• Het bijenhotel is sinds maandag officieel open. (Foto: aangeleverd)

Hotel geopend in Poederoijen... voor bijen

  •   430 keer gelezen

POEDEROIJEN • Wethouder Gijs van Leeuwen van de gemeente Zaltbommel, voorzitter Jacoline Rochat van de dorpsraad in Poederoijen en voorzitter Marinus Robbemondt van De Capreton openden maandag een groot bijenhotel aan de Achterdijk/Burgemeester Posweg in Poederoijen.

In april schonken de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel en Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) tijdens de jubileumviering van De Capreton (vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer) hen twee locaties waarop een groot bijenhotel geplaatst kan worden.

Tijdens de opening sprak Marinus Robbemondt: "De bijenstand loopt terug. Dertig tot veertig procent van ons voedsel verkrijgen wij dankzij de bestuiving van insecten. Namens De Capreton en gemeente willen we daar graag een bijdrage aan leveren door dit bijenhotel op deze mooie plek te plaatsen." De bijenhotels bieden (wilde) bijen broedmogelijkheden.

Kost en inwoning
Wethouder Van Leeuwen voegde daar aan toe: "De natuur verschraalt meer en meer. Als gemeente willen we de biodiversiteit naar een hoger plan tillen. Dit hotel is daar een mooi voorbeeld van. Het is een van de vijftien grote bijenhotels die De Capreton hier in de regio plaatst. En dankzij de bloemenlinten in Poederoijen hebben de bijen hier nu voortaan kost én inwoning!"

Bee Deal
De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel ondersteunen het plaatsen van de bijenhotels. Zij maakten met Waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea, de bijenhoudersvereniging Bommelerwaard, De Capreton en een groep fruittelers in de Bommelerwaard in een Bee Deal afspraken over onder meer bijvriendelijk dijken- en bermbeheer, nieuwe standplaatsen voor imkers, bloemrijk terreinbeheer en publiekscommunicatie. Zij boden een locatie in Poederoijen en in Hedel aan voor het plaatsen van een bijenhotel. De groenstrook in Kampen-Noord in Hedel-krijgt in het najaar een bijenhotel.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }