Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De VVD zorgde voor commotie met een motie van wantrouwen.
• De VVD zorgde voor commotie met een motie van wantrouwen. (Foto: Janneke Boogaard)

VVD Maasdriel verwijt wethouder De Vries zelfverrijking

  •   947 keer gelezen

MAASDRIEL • VVD Maasdriel diende woensdag een motie van wantrouwen in tegen CDA-wethouder Peter de Vries. Hij zou hebben geprobeerd via het nieuwe bestemmingsplan meer mogelijkheden te krijgen voor een perceel dat van hem is. Het leverde de VVD een tik op de vingers door burgemeester Henny van Kooten op.

Het gewraakte perceel ligt naast het woonhuis van De Vries. De VVD ontdekte dat dit stukje buitengebied in het bestaande bestemmingsplan de aanduidingen uiterwaardengebied, weidevogelgebied, waterkering en primaire waterstaatsdoeleinden heeft. Dat beperkt de mogelijkheden om hier bijvoorbeeld te bouwen tot een minimum.

Maagdelijk
VVD-raadslid Hans van der Zalm: "In het nieuwe bestemmingsplan is dit perceel zonder enige motivatie omgezet in een 'witte vlek', dus zonder bestemming. Dat betekent dat alles is toegestaan. Een maagdelijk wit vlekje." In de motie schrijft de VVD dat een wethouder zich niet mag verrijken en dat dit wel gebeurd is.

Donderslag bij heldere hemel
De motie kwam voor alle andere partijen en het college als een donderslag bij heldere hemel. Na een schorsing deelde burgemeester en raadsvoorzitter Henny van Kooten mee dat de motie niet besproken of in stemming gebracht zou worden. "De afspraak is dat integriteitskwesties met de burgemeester of griffier worden besproken. Niet via een motie, zo gaan we niet met elkaar om."

Niet bij betrokken
Inhoudelijk gaf Van Kooten al wel aan dat het een aanvraag betreft uit 2012 of 2013, toen extern wethouder Jos Huizinga over ruimtelijke ordening ging. "Wethouder De Vries is hier nooit bij betrokken geweest. Bovendien betekent een witte vlek niet dat opeens alles mogelijk is."

Oude wonden
Dat laatste werd in twijfel getrokken door Kees van Drunen (PvdA/GroenLinks), die er dan ook op hamerde dat de zaak goed zou worden uitgezocht. Dat had Van Kooten inmiddels al toegezegd. Hoe dit onderzoek ook afloopt, het incident maakt wel duidelijk hoe makkelijk oude Maasdrielse wonden nog open te halen zijn.

Klaar mee
De coalitiepartijen CDA en SSM waren vooral verontwaardigd over de aanpak van de VVD. CDA-fractievoorzitter Bianca Laheij tijdens de schorsing: "Dit was tien jaar geleden de Maasdrielse politiek. Als dit nu weer gaat gebeuren, ben ik er helemaal klaar mee. Dit is iemand koud maken en afserveren."

Smet op de vergadering
Bart de Leeuw (SSM) vond de handelwijze van de VVD zorgelijk en een smet op de vergadering. "Het democratisch proces is in het geding."

Hans van der Zalm (VVD) daarentegen vond dat de wethouder onterecht in bescherming werd genomen.

Vervolgens begon de inhoudelijke bespreking van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied, dat is uitgegroeid tot een behoorlijk hoofdpijndossier in Maasdriel.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }