Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Maasdriel heeft al elektrische auto's in gebruik.
• Maasdriel heeft al elektrische auto's in gebruik. (Foto: Gemeente Maasdriel)

Maasdriel wil zonnepanelen op gemeentelijke panden

  •   181 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel onderzoekt al het gemeentelijk vastgoed op geschiktheid voor zonnepanelen. In elk geval op de gemeentewerf in Hedel komen panelen te liggen.

In de begroting 2019 en het bestuursakkoord 2018-2022 heeft Maasdriel duurzaamheid als speerpunt opgenomen. Er ligt bovendien vanuit de rijksoverheid een verplichting om energiemaatregelen uit te voeren die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. De gemeenteraad heeft al toestemming gegeven om deze wettelijke duurzaamheidsmaatregelen uit te voeren. Maasdriel heeft een gespecialiseerd bureau onderzoek laten doen naar de mogelijkheden. 

Verouderd
Daarnaast gaat de gemeente Maasdriel ook aan de slag met energiemaatregelen die een verbetering van het energielabel opleveren. Er wordt per locatie gekeken of de voorgestelde maatregel efficiënt is. Een aantal gebouwen zijn namelijk erg verouderd.

Isoleren
Maatregelen zijn bijvoorbeeld het isoleren van daken, het aanbrengen van driedubbel glas, het vervangen van ketels of het aanbrengen van led verlichting. Deze maatregelen worden op een natuurlijk moment genomen bijvoorbeeld wanneer een oude installatie aan vervanging toe is.

Zonnepanelen
Het plaatsen van zonnepanelen is een actiepunt in het duurzaamheidsprogramma 2017-2020. Hiermee wordt een eerste stap gezet in de voor de energietransitie benodigde grootschalige opwekking van duurzame energie. De gemeente heeft hierin een voorbeeldfunctie. Daarom wordt al het gemeentelijk vastgoed onderzocht of deze gebouwen geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.

Werf energieneutraal
De hoogste ambitie van de gemeente Maasdriel met betrekking tot maatschappelijk vastgoed is de gemeentewerf in Hedel. Het doel is om deze energieneutraal te maken. De eerste stappen zijn hierin al gezet door de auto's van enkele opzichters te vervangen door elektrische auto's. Het plaatsen van zonnepanelen gaat volgend jaar plaatsvinden.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }