Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem in met het nieuwe beleid.
• De gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem in met het nieuwe beleid. (Foto: Britta Alink)
Arbeidsmigranten

Zaltbommel heeft eindelijk een beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten

  •   947 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het heeft even geduurd, maar nu is het dan toch echt gelukt: Politiek Zaltbommel heeft donderdagavond unaniem ingestemd met een beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten.

Belangrijkste afspraken zijn dat het verhuren van meerdere kamers in 'gewone' woningen over een tijdje niet meer is toegestaan, dat tuinders op hun eigen terrein woonruimte mogen gaan aanbieden en dat grootschalige huisvesting (tot 150 mensen per locatie) op sommige locaties wordt toegestaan.

Jaren
Jaren van plannen maken en veranderen, vergaderen in carrousel en gemeenteraad en gesprekken met inwoners en tuinders zijn er aan vooraf gegaan.

Zuilichem
De emoties liepen soms hoog op, vooral in Zuilichem waar een exploitant grootschalige huisvesting wilde bouwen op het terrein van de Heeren van Suylighem. Dat zagen de tegenstanders totaal niet zitten en een belangengroep werd opgericht.

Unaniem
Binnen de politiek waren de meningen verdeeld, maar in de loop van de tijd kwamen de verschillende politieke partijen dichterbij elkaar. Dat resulteerde vanavond in een unaniem besluit van de gemeenteraad. Waarbij zelfs drie door de voltallige raad ingediende amendementen en een motie werden aangenomen.

Daarin is onder andere vastgelegd dat grootschalige huisvesting niet op bestaande recreatieterreinen mag worden ingericht. Ook heeft de gemeenteraad hiermee bepaald dat een toekomstige eigenaar van grootschalige huisvesting meer moet doen dan de huur innen. Zo moet hij ook zorgen voor goed onderhoud en leefbaarheid, voorkomen dat er overlast komt van afval, geluid of verkeer. 

Bovendien moet een exploitant bewoners gaan informeren over voorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg, scholing aanbieden en bijeenkomsten gaan organiseren zodat bewoners en omwonenden elkaar kunnen ontmoeten.

Uniek
Frits van der Schans van PvdA/GroenLinks diende namens de hele raad de amendementen en de motie in. "Het is uniek dat we dit met de hele gemeenteraad voor elkaar hebben gekregen", zei hij.

Bijzonder
Wethouder Gijs van Leeuwen sprak van een 'belangrijk moment'.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }