Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Wethouder Willem Posthouwer (l) met Sjoerd Schwibettus en Sarah Walder.
• Wethouder Willem Posthouwer (l) met Sjoerd Schwibettus en Sarah Walder. (Foto: Jan Noorlandt)
foto-serie

'Trots, trots, trots op Pracht in de Gracht'

  •   717 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Voor de achtste keer zijn in de grachten van Zaltbommel drijvende kunstwerken te bewonderen. En dit jaar ook op drie andere locaties, waaronder bij Kasteel Ammersoyen.

Met een bijzondere performance is vrijdagavond het kunstevenement geopend.

Dit jaar liggen de drijvende kunstwerken niet alleen langs de Marten van Rossemsingel en de Virieusingel, maar ook bij het Parkeiland in de Waluwe, langs de N322 in Hurwenen en in de gracht rond Kasteel Ammersoyen.

22 kunstenaars
In totaal laten tweeëntwintig kunstenaars doen mee.

Cultuurfestival
Dit jaar maakt het kunstevenement deel uit van Cultuurfestival Bommelerwaard.

Dat betekende dat de organisatie meer speelruimte had dan anders. "Er is ons werk uit handen genomen", zei Chris Puijker vrijdagavond. Hij en zijn partner, de Bommelse kunstenares Janneke Hillenaar maken al jaren deel uit van het bestuur van Pracht in de Gracht.

Beeldentuin
Het stel woont aan de Van Rossemsingel en hun huis en tuin doen elke editie dienst als Beeldentuin en informatiecentrum. "We hebben dit jaar meer landelijk bekende kunstenaars uit kunnen nodigen om mee te doen", vertelde Chris.

De kunstwerken zijn de afgelopen weken in het water geplaatst, informatiebordjes bevestigd op speciale paaltjes langs de route en er is een brochure gedrukt.

Kunst- en vaarwerk
"Het was weer allemaal precies op tijd klaar", aldus het bestuur. Het plaatsen van de laatste kunstwerken, in de gracht bij Kasteel Ammersoyen, vond afgelopen week plaats in de stromende regen. "Daar was geen sprake van kunst- en vliegwerk, maar van kunst- en vaarwerk."

De meeste van de deelnemende kunstenaars waren vrijdag aanwezig bij de opening en ook wethouder Willem Posthouwer was van de partij.

Openingsact
Na de bijzondere openingsact van Sjoerd Schwibettus en celliste Sarah Walder van WalkingFaces zei hij: "Pracht in de Gracht is steeds anders, altijd nieuw, het is een levend museum."

Posthouwer had de kunstwerken eerder deze week al bekeken en zei onder de indruk te zijn van het afwisselende werk.

'Windeling'
Eén kunstwerk spreekt hem bijzonder aan; 'Windeling' van Anja van Schijndel-Krielaars. Het object bestaat uit drie meisjesfiguren, die aangedreven door de wind, in een rondje achter elkaar rennen. De figuurtjes zijn wit, hun jurkjes rood en boven hun hoofd hangt de rood-wit-blauwe vlag.

Duurzaamheid
"Windmolens zijn voor mij als wethouder duurzaamheid natuurlijk heel belangrijk", aldus Posthouwer. "Het rood-wit-blauw deed me denken aan 75 jaar Bevrijding, waar we in Zaltbommel volgend jaar natuurlijk veel aandacht aan gaan schenken. Ik zou het leuk vinden als juist dit beeld wat langer in de gracht kan blijven staan."

Het werk van Anja ligt in de Marten van Rossemsingel tussen het bruggetje en het eiland. Een ander Bommels kunstwerk is gemaakt door Ellen Venrooij-Claussen. Haar werk, dat bestaat uit blauw-witte keramische bollen, ligt in dezelfde singel, meer richting Boschstraat.

Nanda van Alebeek
Nanda van Alebeek uit Zaltbommel is natuurlijk ook weer van de partij. 'Geef de vissen weer kleur!', grote en kleine vissen dobberen vrolijk rond in de Put van Santen vlakbij de rotonde naar Hurwenen.

'Trots, trots, trots'
Voorzitter Hans de Wit van het Cultuurfestival noemt Pracht in de Gracht 'één van de dragende factoren van het festival'. "We zijn er trots, trots, trots op", zei hij. "Het is elke keer weer heel bijzonder om te zien hoe het water zich bemoeit met de kunstwerken."

De Wit had lovende woorden voor het bestuur en ook voor de gemeente Zaltbommel en Maasdriel. "We kregen te maken met ambtenaren nieuwe stijl en met fantastische wethouders", aldus De Wit. "Hier bestaat 'ik' niet, het gaat over óns, over Bommelerwaarders."

Informatiecentrum
Het informatiecentrum van Pracht in de Gracht bevindt zich aan de Marten van Rossemsingel 53. Beeldentuin en het atelier van Janneke zijn geopend in de weekenden van 12:00 tot 17:30 uur of op afspraak: 0418-514488 of info@prachtindegracht.nl De werken blijven tot september in het water liggen.

Britta Alink

www.prachtindegracht.nl

www.cultuurfestivalbommelerwaard.nl

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }