Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
archieffoto: Janneke Boogaard

Politiek hoopt op 'betaalbare woningen' in Buitenstad

  •   546 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Politiek Zaltbommel moet binnenkort een belangrijke beslissing nemen over de bouw van de Buitenstad, een compleet nieuwe woonwijk achter de Albert Heijn, pal aan de Waal.

In die nieuwe wijk komen ongeveer driehonderd koopwoningen, die vanaf ongeveer 300.000 euro zullen gaan kosten.

Goudkust
Sociale huur lijkt niet haalbaar, maar verschillende politieke partijen hopen dat wel dat er ook 'betaalbare koopwoningen' komen. "Het moet niet de 'Goudkust' of het 'Rijkenreservaat' van Zaltbommel worden", aldus Martijn Stoutjesdijk van de SP.

Kleinere beurs
Wethouder Willem Posthouwer beloofde donderdagavond in de carrouselvergadering dat hij met de projectontwikkelaar in gesprek gaat over de prijzen van de huizen. "De wijk moet passen bij Zaltbommel", zei hij aan het einde van de avond. "Ook voor mensen met een kleinere beurs."

Niet te snel
Naast zorgen over de betaalbaarheid van de huizen, vooral appartementen, werden kritische opmerkingen geplaatst over de inrichting van de wijk. Ad Schalkx van Vereniging Vestingstad riep de politiek op om niet te snel te beslissen. "Geef de wethouder de kans om nog eens goed naar de structuur van de nieuwe wijk te kijken", zei hij.

Industrieel erfgoed
De vereniging pleit voor behoud van het karakter van de voormalige scheepswerf. Ook een woordvoerder van erfgoedvereniging Heemschut drong er op aan het 'rijksbeschermde stadgezicht' te behouden. "De Werf is een belangrijk industrieel erfgoed", zei hij. "Het het nieuwbouwplan gooien we een stuk geschiedenis weg. Het wordt het zoveelste modieuze appartementencomplex aan de Waal."

Klankbordgroep
Bij het maken van de plannen hebben gemeente en projectontwikkelaar nauw samengewerkt met een Klankbordgroep. Volgens alle partijen is dat een 'prettige samenwerking' geweest. Zo is onder andere met Albert Heijn afgesproken dat het verbouwde pand past in de architectuur van de historische bedrijfspanden op het terrein en dat de entree naar de supermarkt verplaatst naar de dijk.

Verbinding binnenstad
Diverse partijen maken zich zorgen over de verbinding tussen de nieuwe Buitenstad met de bestaande oude binnenstad. Volgens Kees Metz van ZVV zou het bijvoorbeeld een goed idee zijn om een voetgangersbrug aan te leggen tussen de hoek van de haven en de Veerweg. Hij hoopt ook dat de projectontwikkelaar meerdere architecten gaat inschakelen voor de ontwerpen van de woningen: "Dat voorkomt eenheidsworst."

Rijkswaterstaat
Een ander punt van zorg is dat de nieuwe wijk buitendijks komt te liggen en er dus kans is op overstromingen. Rijkswaterstaat heeft nog geen goedkeuring gegeven om er te gaan bouwen, maar dat is volgens de wethouder slechts een kwestie van tijd.

Posthouwer hoopt eind 2021 te kunnen gaan bouwen.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }