Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Nieuwe zwembad en sporthal Zaltbommel krijgen vorm

  •   896 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het gaat goed met de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe sportcentrum met zwembad in Zaltbommel.

Dat bleek donderdagavond uit een presentatie tijdens de carrouselvergadering. Wethouder Kees Zondag hoopt dat het definitieve uitvoeringsontwerp nog voor de zomervakantie klaar is.

Waluwe
Het complex komt in de Waluwe, achter Pand 9 en de twee middelbare scholen Cambium en Gomarus. Er komt een wedstrijdbad, een peuter- en kleuterbad en een speciaal bad voor doelgroepen. Het pand krijgt een centrale entree en een aparte ingang voor scholieren, die gebruik maken van de sporthal. Veel ruime kleedkamers en doucheruimtes, ook geschikt voor minder-validen. Nieuw in de plannen is een grote glijbaan in het zwembad.

Duurzaam
Bij het ontwerp heeft Bureau Slangen & Koenis extra gelet op duurzaamheid, het sportcentrum wordt BENG (bijna energie neutraal gebouwd). Zo komt het dak vol te liggen met zonnepanelen, wordt gewerkt met LED-verlichting en komen er warmtepompen. De totale kosten van het nieuwe complex zijn ongeveer 15 miljoen euro.

Wensenlijstje
Het ontwerp is gemaakt in overleg met de toekomstige gebruikers van het sportcentrum. Daaruit bleek dat er nog een extra 'wensenlijstje' is. Zo hopen de sportverenigingen op een 'combi-elastische' vloer in plaats van de standaard 'puntelastische' vloer. Dat is volgens de klankbordgroep een 'hele grote wens', omdat een goede kwaliteit van de vloer veel blessures gaat schelen.

Interactieve speelwand
Verder hoopt men op een 'interactieve speelwand', waar kinderen tegelijkertijd kunnen leren rekenen en sporten. Ook een 'digitaal systeem' staat op het wensenlijstje. Daarmee kunnen bezoekers met een speciaal polsbandje naar binnen, hun locker openen en hun abonnement beheren.

Veertig jaar
De totale kosten voor die extra's zijn ongeveer 400.000 euro. "Het zijn belangrijke wensen", vindt wethouder Kees Zondag. "We bouwen het sportcentrum voor de komende veertig jaar. Dan is vier ton op het totale budget niet zoveel. Het betekent wel dé kers op de taart."

Enthousiast
Politiek Zaltbommel reageerde enthousiast op het voorlopige ontwerp. Fractievoorzitter Geert Bok van de SGP wilde wel graag van Zondag weten wat de vier ton extra gaan betekenen voor de exploitatie van het complex.

Proefdraaien
Dat is volgens de wethouder niet precies te zeggen. "Maar we zijn heel voorzichtig", benadrukte hij. "We gaan in het eerste jaar proefdraaien met de exploitatie en dan pas op zoek naar een definitieve exploitant. Daarmee willen we voorkomen dat we 'cowboy-aanbiedingen' gaan krijgen van exploitanten, die hun beloftes niet waar kunnen maken. Laten we de extra's gewoon doen, het is allemaal heel duurzaam, heel bruikbaar en heel exploitabel. Wij geloven in dit plan."

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }