Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De Maas bij Hoenzadriel.
• De Maas bij Hoenzadriel. (Foto: Janneke Boogaard)

Windmolenplan Hoenzadriel zit nog op de wip

  •   242 keer gelezen

HOENZADRIEL • Het is nog onzeker of de Maasdrielse gemeenteraad op 20 juni groen licht geeft voor uitwerking van het plan om drie windmolens te bouwen bij Hoenzadriel. Het college wil liever eerst een uitgebreidere studie doen naar duurzame energie en lijkt de politieke meerderheid mee te krijgen.

Het standpunt van het Maasdrielse college was niet erg helder, bleek tijdens de discussie in de raadscommissie Ruimte van woensdag. Het college stelt de raad weliswaar voor in te stemmen met het aangepaste principeverzoek van Greentrust en Coöperatie Bommelerwaar voor windpark Lage Rooijen in Hoenzadriel, maar wel met veel mitsen en maren.

Te weinig tijd
Burgemeester en wethouders waarschuwen dat de gemeenteraad het college te weinig tijd heeft gegeven om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar het verzoek. Ook zou het volgens B&W verstandiger zijn om eerst de inwoners naar hun mening te vragen over windmolens. Buurgemeenten houden volgens het Maasdrielse college om die reden pas op de plaats.

Niet meer zoveel haast
Daarnaast is er niet meer zoveel haast als toen de gemeenteraad in maart het college via een motie opdracht gaf om met de initiatiefnemers om tafel te gaan. De raad wilde uiterlijk in juni een aangepast plan zien, omdat de postcoderoosregeling eind dit jaar afloopt. Die regeling maakt financiële compensatie voor omwonenden mogelijk. Maar de regeling is inmiddels met een jaar verlengd.

Zaltbommelse kritiek
De coalitiepartijen SSM en CDA hebben wel oren naar uitstel, ook omdat inspreker Laura de Groot namens Windpark Bommelerwaard-A2 kritiek uitte op het Hoenzadrielse plan. Windpark Bommelerwaard-A2 wordt naar verwachting volgend jaar aangelegd langs de snelweg in Zaltbommel. De initiatiefnemers hebben vanaf het begin aangegeven interesse te hebben in uitbreiding van het park over de Maasdrielse grens.

Integrale aanpak
"In maart hebben we daarvoor een principeverzoek ingediend bij de gemeente Maasdriel, maar daarover wordt in het huidige voorstel niet gesproken", aldus De Groot, die overigens zei het Hoenzadrielse plan op zich toe te juichen. "Wij pleiten voor een integrale aanpak."

Volgens wethouder Peter de Vries heeft Windpark Bommelerwaard-A2 nog geen reactie op haar verzoek gekregen omdat er nog informatie ontbreekt.

Op verzoek van zijn eigen CDA laat De Vries nog voor de raadsvergadering van 20 juni weten hoeveel tijd er nodig zou zijn voor een bredere quickscan. Ook de VVD pleit daarvoor. Die partij wil sowieso geen windmolens in het mooie Hoenzadriel.

Kans benutten
PvdA/GroenLinks en D66 zien geen reden om behandeling van het principeverzoek uit te stellen. "Het is een principeverzoek, niet meer. Dat is heel goed uit te leggen aan de inwoners. We moeten deze kans om een pilot te draaien juist benutten", betoogde Evelien Baudoin (PvdA/GroenLinks).

Provincie
Tom van Engelen (D66): "Als we eerst op een visie moeten gaan wachten, wordt het waarschijnlijk een 'nee' voor dit project. Dan stappen ze naar de provincie en komt het er uiteindelijk toch." In Zaltbommel was de gemeenteraad ook tegen het windpark maar werd overruled door de provincie.

Voor Coöperatie Bommelerwaar dringt de tijd, ook al geldt de postcoderoos een jaar langer. Omdat het bestemmingsplan moet worden aangepast, is er veel voorwerk nodig. Pas als er in principe goedkeuring is van de gemeente kunnen kosten gemaakt worden voor verdere onderzoeken.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }