Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Joris Baudoin (l) en Kees Habraken in Markt Twee met elkaar in gesprek over hun schilderijen.
• Joris Baudoin (l) en Kees Habraken in Markt Twee met elkaar in gesprek over hun schilderijen. (Foto: Lya Cattel)
Cultuurfestival Bommelerwaard

Joris Baudoin exposeert in Markt Twee met gast Kees Habraken

  •   289 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Joris Baudoin is vooral bekend van zijn betonnen kunstwerken. Deze maand exposeert hij in Markt Twee voor het eerst een aantal grote schilderijen.

Sinds 2014 heeft de kunstenaar al meer dan honderd musea in Europa bezocht voor zijn project 'Picturing Museums'. Hij hoopt er in 2024 een boek over te kunnen presenteren.

Gootspoken
De meeste mensen kennen hem als Joris Beton, de man van de gootspoken en andere betonnen kunstobjecten, zoals de bekende 'Schaapjesrotonde' in Zaltbommel bij bedrijventerrein De Ooijk.

Hij werkte tot een paar jaar geleden vooral in opdracht. Sinds de start van 'Picturing Museums' maakt hij vrij werk, niet alleen meer beelden, maar ook schilderijen.

Watching Man
Hij bezoekt elk museum met een jack waar op zijn rug de tekst 'Watching Man' staat. Maar 'kijken' is niet het enige wat hij doet. Want ieder bezoek, ieder werk van andere kunstenaars, inspireert hem tot nieuw werk.

Niet alleen de vertrouwde betonnen kunstwerken, maar ook schilderijen.

Ongeleid projectiel
En doordat de musea en exposities enorm van elkaar verschillen, levert dat voor Joris ook veel variatie op. "Ik ben tegenwoordig een ongeleid projectiel", vindt hij.

Een deel van zijn nieuwe werk is de hele maand juni, dus ook tijdens de Bommelse Kunstroute te zien in Markt Twee.

'De Ander'
Het past perfect bij het thema van de Bommelse Kunstroute van dit jaar: 'De Ander', omdat alle werken die Joris hier laat zien zijn geïnspireerd op wat 'anderen' hebben gemaakt.

Twee grote schilderijen van ongeveer 1.60 bij 2 meter en zes werken van 1.20 bij 1.80 vullen de kleine tentoonstellingskamers van het karakteristieke pand op de hoek van de Markt en de Waterstraat. Ze zijn allemaal heel verschillend en hebben hun eigen geschiedenis.

Blog
In een blog op zijn website www.jorisbeton.nl vertelt Joris over elk bezoek aan een museum. Daarmee kunnen zijn volgers met het 'mee op reis' en zien ze heel duidelijk hoe de nieuwe kunstwerken ontstaan.

Bij elk kunstwerk in Markt Twee hoort een uitgebreide beschrijving van het ontstaan van dat schilderij. Om je echt te verdiepen in de werken, is het dan ook aangeraden om er ruim de tijd voor te nemen. Uiteraard kun je er natuurlijk ook gewoon langs wandelen en zonder achtergrondkennis genieten van de sprekende werken.

Puking Museum
Op de begane grond van Markt Twee loopt de bezoeker meteen tegen het eerste grote schilderij van Baudoin aan: 'Puking Museums'. Hij maakte dit werk na een bezoek aan Museum Aalborg in Denemarken waar hij een tentoonstelling zag van Michael Kvium.

"Ik ben de afgelopen jaren overladen met musea, met kunst van grootheden", licht Baudoin dit werk toe. "Het is af en toe wel een beetje veel. Voordat ik weer verder ga, misschien ook wel naar musea buiten Europa, moet ik even ontladen." Dat is te zien op het werk: de figuur 'spuugt' de musea als het ware uit in felle kleuren. Linksboven 'zweeft' een nieuw museum, maagdelijk wit.

Boom van beton
Joris heeft zijn grote liefde 'beton' natuurlijk niet helemaal losgelaten. Voor de nieuwe Bommelse Kunstroute heeft hij een enorme betonnen boom gemaakt, van ruim 5 meter hoog. In de kale takken bevinden zich van bladgoud gemaakte koeienneuzen.

Het beeld is dinsdagochtend vervoerd van Heerewaarden naar Zaltbommel en geplaatst op de Waalkade. Dit reusachtige werk is geïnspireerd op bomen van de kunstenaars Giuseppe Licari en van Ai Weiwei.

Kees Habraken
Gastkunstenaar in Markt Twee is Kees Habraken. Hij maakt portretten van mensen die hij ontmoet op zijn vele reizen door vooral Afrika. De tentoonstelling in Markt Twee is tot 30 juni te bezoeken van donderdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur.

Bommelse Kunstroute
De Bommelse Kunstroute is dit jaar in de weekenden van 22 & 23 juni en 29 & 30 juni van 11:00 tot 17:30 uur. Dan zijn beide kunstenaars aanwezig in Markt Twee om een toelichting te geven op hun werk. In totaal laten zo'n dertig kunstenaars op evenzoveel locaties hun werk zien.

De overzichtstentoonstelling van de BKR is dit jaar te zien in de Gasthuiskapel.

Meer over Kees Habraken
In Markt Twee zijn deze hele maand niet alleen schilderijen te zien van de Heerenwaardense kunstenaar Joris Baudoin, maar ook van Kees Habraken uit Breda.

Kees werkte jarenlang als psychotherapeut en volgde in zijn vrije tijd een kunstopleiding in België.

Afrika
Samen met zijn partner gaat hij al veel op reis, de laatste tien jaar zo'n vijf maanden per jaar, waarvan drie aaneengesloten in de winter. Ze reizen met het openbaar vervoer door onbekende gebieden in Afrikaanse landen als Togo, Ghana, Oeganda, maar ook door bijvoorbeeld Cuba.

Portretten
Hij fotografeert er de mensen die hij ontmoet en gaat daar thuis mee aan de slag om er portretten van te schilderen.

Een selectie van die indringende en intieme werken is te zien op de tweede verdieping van het monumentale pand aan de Markt.

Prachtige verhalen
De schilder is tijdens de Bommelse Kunstroute aanwezig om een toelichting te geven op zijn werk. Dat levert prachtige verhalen op over afgelegen dorpen in Afrikaanse gebieden, een vaartocht op een overvolle boot over het Tanganyikameer, een rituele reiniging van koptische christenen in het noorden van Ethiopië.

Het werk van Kees is ook de hele maand juni te bewonderen.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }