Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Maasdriel sluit de jaarrekening over 2018 af met een overschot.
• Maasdriel sluit de jaarrekening over 2018 af met een overschot.

Maasdriel in de plus, maar niet zorgeloos

  •   307 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel houdt over 2018 onderaan de streep 788.215 euro over. Maar de meevallers zijn veelal eenmalig, terwijl met name het budget voor de zorg structureel te laag lijkt.

Doordat enkele grote bouwprojecten vorig jaar gestalte kregen, heeft de gemeente bijna twee keer zoveel leges binnengekregen dan de 580.000 euro die begroot was. Ook werd in 2018 eindelijk de schadeclaim van de stroomstoring in 2007 uitgekeerd door het rijk, een bedrag van bijna twee ton. Daarnaast vergoedde de provincie enkele planschadeclaims, wat ruim 3,5 ton in het laatje bracht.

Nieuwbouwprojecten
Tegenover die meevallers staat dat de gemeente meer geld kwijt is aan grondbezit. Het gaat veelal om percelen die al jaren geleden zijn aangekocht voor nieuwbouwprojecten. Het duurt een tijd voordat er daadwerkelijk kavels worden verkocht, en in de tussentijd zijn de kosten gestegen.

Reservepot zorg is leeg
Daarnaast kampt Maasdriel net als veel andere gemeenten met tekorten op de zorg. Meer inwoners deden in 2018 een beroep op de Wet maatschappelijke ondersteuning dan voorheen. Dat is op zich een goed teken: de samenwerking met het gebiedsteam is goed op stoom. Daardoor moest de gemeente wel de reserve gebruiken die de afgelopen paar jaar is opgebouwd.

Jeugdzorg
Dat geldt ook bij de jeugdzorg, waaraan de gemeente zo'n 850.000 meer uitgaf dan voorzien. Dat tekort wordt verzacht door 443.000 euro uit het solidariteitsfonds dat de gemeenten in Regio Rivierenland had opgezet, zodat gemeenten niet ineens in de problemen komen als er toevallig één of meer gezinnen dure zorg nodig hebben. Maar dat fonds is inmiddels opgeheven, dus nu gaat Maasdriel het volle pond betalen.

Meicirculaire
Wel heeft de gemeente haar hoop gevestigd op de meicirculaire van het rijk, waarin de bijdragen aan lagere overheden worden aangekondigd. Daarvan is de inkt nog maar net droog, de gemeente studeert nog op de inhoud. Eerder werd al bekend dat het kabinet gemeenten met tekorten op zorg tegemoet wil komen. "Maar of daar structureel meer geld voor komt, is nog de vraag", zegt wethouder financiën Jan-Hein de Vreede.

In de reserve
Het Maasdrielse college stelt voor om het overschot van 788.215 euro in de algemene reserve te storten. Op 20 juni beslist de gemeenteraad daarover.

Zaltbommel
In Zaltbommel is de jaarrekening nog niet toegelicht, wel is bekend dat ook die een overschot laat zien, namelijk van 676.103 euro.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }