Foto: nl.123rf.com

Inspiratieavond biodiversiteit in Opijnen

  •   51 keer gelezen

OPIJNEN • Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert op woensdag 19 juni een inspiratieavond over biodiversiteit in Opijnen.

Deelnemers zien op locatie in Opijnen inspirerende voorbeelden hoe ze hun eigen erf aantrekkelijker kunnen inrichten voor meer dieren. Ze leren over inrichting en beheer van landschapselementen als bloemrijk grasland, heggen, knotbomen en poelen in het belang van allerlei dieren.

De inspiratieavond is bedoeld voor inwoners uit gemeente West Betuwe, die graag wat willen doen om de biodiversiteit in de regio te verbeteren. Om verschillende redenen is de biodiversiteit sterk afgenomen, ook in de gemeente West Betuwe. Het recente verontrustende rapport van de Verenigde Naties (VN) over het massaal uitsterven van soorten en natuurverlies heeft dat duidelijk laten zien. Eén van de oorzaken is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Het landelijk gebied is namelijk steeds eenvormiger geworden met weinig ruimte voor bloeiende beplanting. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) geeft graag tips en inspiratie om hier verandering in te brengen.

Zoals: door vlinderstruik, vlier, braam en andere struiken met holle stengels gefaseerd te snoeien, kunnen mensen bijvoorbeeld bijdragen aan natuurlijke nestgelegenheid van wilde bijen. Hommels nestelen zich graag in een hoopje stenen die al een geruime tijd op één plek liggen. Ook allerlei kikkers vinden dit een geschikte schuilplek. En een takkenhoop op een plekje ergens achteraf kan van levensbelang zijn voor bijvoorbeeld jonge vogels die het nest hebben verlaten maar nog niet goed kunnen vliegen. Onmisbaar voor tuinen met katten. Op de inspiratieochtend krijgen deelnemers tal van tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

De avond start om 19:30 uur en duurt tot 21:30 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Aanmelden kan via een aanmeldformulier op de website. Deelname is helemaal gratis. Er is alleen wel een beperkt aantal plaatsen.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }