Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Berrie Monster kreeg een staande ovatie bij zijn afscheid als voorzitter.
• Berrie Monster kreeg een staande ovatie bij zijn afscheid als voorzitter. (Foto: Maarten van Hintum)

Buurtbus Maasdriel-Oost wil meer mensen bereiken

  •   274 keer gelezen

MAASDRIEL • "Er zijn nog veel mensen die de mogelijkheden van de buurtbus niet kennen. En ook mensen die er geen geld voor hebben. Daar willen we wat aan doen." De nieuwe voorzitter van buurtbusvereniging Maasdriel-Oost is vol energie aan de slag gegaan.

Niet dat bij de vorige voorzitter de fut eruit was: Berrie Monster vervulde die functie al sinds de oprichting 12,5 jaar geleden met verve. Hij speelde een grote rol bij het vanaf nul opzetten van de goedlopende organisatie die de buurtbus nu is. "We hebben bereikt dat mensen uit de kleine kernen naar Zaltbommel kunnen met het OV", stelt hij tevreden vast.

Overdragen
Maar eens is het tijd om het stokje over te dragen, en dat deed Monster in april aan Ton Quik. Het bestuur bestaat verder uit Nico van Boekel, Willem Prins, Hans van Oort en Sjef van Dulmen.

Praatje
Allemaal hebben ze hun hart verpand aan lijn 267, waarop buurtbusvereniging Maasdriel-Oost met twee bussen van Arriva rijdt. "Ik blijf zeker als chauffeur actief", haast Monster zich te zeggen. "Het is ontzettend leuk om te doen. Natuurlijk zijn er scholieren die meteen doorlopen naar achteren en op hun telefoon zitten te kijken, maar er zijn ook echt wel jongeren die in zijn voor een praatje. En voor ouderen geldt dat zeker."

Warm bad
Ton Quik kwam nog niet zo lang geleden bij de vereniging. "Het voelde als een warm bad. Er zijn veertig vrijwillige chauffeurs, met natuurlijk allemaal een ander karakter, maar ze zijn allemaal heel gemotiveerd. Het verloop is klein, bijna alleen door leeftijd, ziekte of mantelzorg vallen mensen af."

Hij beaamt ook de gezelligheid tijdens de ritten. "Sommige mensen vertellen je in tien minuten hun hele levensverhaal."

Verborgen armoede
Daardoor weet Quik ook dat sommige passagiers aan hikken tegen de kosten, al kost een ritje met een stempelkaart maar iets meer dan 2,00 euro en voor ouderen nog minder. Ook de OV-chipkaart is gewoon geldig in de buurtbus. "Er is echt veel verborgen armoede. We willen deze groep mensen graag in kaart brengen en, samen met andere organisaties, iets voor ze betekenen."

Onbekend
Behalve de kosten speelt ook onbekendheid nog steeds een rol, al komt de buurtbus elk uur voorbij in Ammerzoden, Hedel, Velddriel, Kerkdriel, Alem, Rossum, Hurwenen en Zaltbommel. In- en uitstappen kan overal langs de route. Quik: "Ik ga de verzorgingshuizen af om mensen concreet te vertellen dat ze met de buurtbus bijvoorbeeld naar de markt in Zaltbommel kunnen."

20.000
Noodzakelijk is het niet voor lijn 267 om meer passagiers te vinden, vooral door de scholieren wordt de ondergrens die de provincie stelt ruimschoots gehaald. Maar de aantallen zijn in de loop der tijd wel wat gedaald. "We willen weer terug naar 20.000 passagiers per jaar."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }