Operatie ondergrondse containers valt iets duurder uit

  •   1403 keer gelezen

REGIO • Het veranderen van de inzamelmethode van het restafval in Rivierenland pakt iets duurder uit dan gepland. De gemeenten willen eerst een totaalplaatje voordat ze meebetalen aan het tekort.

Vanaf 1 juli verdwijnen in de Rivierenlandse kernen de grijze containers die met een vrachtwagen van Avri worden geleegd. In plaats daarvan moet iedereen zelf zijn afval in zakjes wegbrengen naar de ondergrondse containers die nu worden aangelegd.

9,5 miljoen
Voor de hele operatie om over te gaan tot dit systeem van 'omgekeerd inzamelen' was 9,5 miljoen euro uitgetrokken. Avri heeft onlangs bekendgemaakt dat dit budget is overschreden met 240.000 euro.

Gunstig aanbesteed
Eerder was er juist een meevaller van een half miljoen doordat de aanbesteding van de aanleg van de containers gunstig uitviel. Die vijf ton is uit het project gehaald en gebruikt om de afvalstoffenheffing voor de inwoners zo laag mogelijk te houden. Daardoor is het tekort op papier nu 740.000 euro.

Wachten tot 1 juli
Avri klopte bij de gemeenten aan voor een investeringskrediet om het tekort op te vangen, maar die willen daar nog niet aan. "Het omgekeerd inzamelen gaat op 1 juli in. We willen tot die datum wachten en het totale financiële plaatje zien voordat we hier een beslissing over nemen", zegt wethouder Erik van Hoften.

Waarschijnlijk zitten de extra kosten in het plaatsen van meer containers dan was gepland, en in de juridische procedures over de locaties.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }