Hondenbelasting in Maasdriel gaat fors omlaag

  •   393 keer gelezen

MAASDRIEL • Hondenbezitters in Maasdriel gaan volgend jaar waarschijnlijk bijna de helft minder aan belasting voor hun huisdier betalen. De opbrengst is dan in evenwicht met de kosten die de gemeente maakt voor voorzieningen voor honden.

De Maasdrielse gemeenteraad gaf het college in november de opdracht uit te zoeken hoeveel kosten er nu eigenlijk gemaakt worden voor honden, en vervolgens de hondenbelasting daarop aan te passen.

Van 67 naar 37 euro
Wethouder Jan-Hein de Vreede van financiën liet het op een rijtje zetten. "De hondenbelasting is nu 67 euro per dier en de opbrengst voor de gemeente bedraagt 136.000 euro per jaar, waarbij de kosten voor het innen van de belasting en de handhaving zijn meegerekend. We hebben berekend dat voorzieningen voor honden jaarlijks 75.000 euro aan gemeenschapsgeld kosten. Dus kan de belasting omlaag naar 37 euro."

Meer hondenlosloopplekken
Bij de berekening van de 75.000 euro aan structurele kosten is rekening gehouden met de wens om meer hondenlosloopplekken te maken. "Dat is veel genoemd tijdens de dorpentour die we enkele jaren hebben gehouden, en staat ook in het bestuursakkoord dat vorig jaar is opgesteld", zegt De Vreede. "We hebben inmiddels een paar van die uitrenvelden en zijn van plan er nog enkele aan te leggen."

Minder geld over
De gemeenteraad beslist op 20 juni of de belastingverlaging doorgaat. Het betekent wel dat de gemeente 61.000 euro minder kan besteden aan andere doelen. De hondenbelasting is een algemene heffing, gemeenten zijn dus niet verplicht het geld te stoppen in voorzieningen die met hetzelfde onderwerp te maken hebben. Wel stellen steeds meer gemeenteraden daar vragen over omdat het als oneerlijk wordt ervaren.

"Tijdens de raadsvergadering van 20 juni bespreekt de gemeenteraad ook de eerste kaders voor de begroting van volgend jaar. Dat komt goed uit, zo kan de raad een integrale afweging maken", sluit De Vreede af.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }