Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De stallen zijn vanaf de weg vrijwel niet te zien.
• De stallen zijn vanaf de weg vrijwel niet te zien. (Archieffoto: Janneke Boogaard)

Dwangsom dreigt voor Van der Schans

  •   1184 keer gelezen

HURWENEN • Geitenboer Alexander van der Schans hangt een dwangsom boven het hoofd als hij niet binnen acht weken zijn stallen dicht maakt.

De stallucht van de geitenverblijven aan de Molenstraat moet alleen via ventilatoren aan de achterkant worden afgevoerd, maar dat gebeurt niet doordat de stallen aan de zijkanten en bovenop open zijn. Mede op aandringen van de politiek en de stichting Gezond en Fris Hurwenen en Rossum ondernemen de gemeente Maasdriel en de omgevingsdienst nu actie. Als de stallen half juni niet dicht zijn, moet Van der Schans 10.000 euro per stal betalen.

Planning
De geitenhouder heeft bezwaar gemaakt tegen de termijn. Hij heeft een aannemer gevonden, maar die kan de werkzaamheden niet voor 1 november opleveren. Van der Schans heeft naar eigen zeggen geen invloed op de planning. Bovendien dient de stroomaansluiting te worden aangepast. Liander heeft aangegeven dat dat maanden kan gaan duren.

2007
De Omgevingsdienst houdt geen rekening met deze bezwaren, omdat Van der Schans al heel lang wist dat hij de stallen dicht moest maken. Dat stond in de bouwvergunning die in 2007 is verleend. Bovendien heeft de Omgevingsdienst in oktober vorig jaar bij een controle aangekondigd te gaan optreden tegen deze overtreding.

Verplaatsing
De Hurwenense veehouder gaf eerder aan dat hij de stallen nog niet dicht had gemaakt omdat hij met de gemeente in overleg was over verplaatsing van het volledige bedrijf. Die optie is nu weer in beeld. "Maar het wordt heel lastig", zegt wethouder Peter de Vries, die onlangs met zijn collega Anita Sørensen overlegde met gedeputeerde Peter Drenth van de provincie Gelderland over het geitenbedrijf. "Er zijn heel weinig locaties in Maasdriel en zelfs in Nederland waar binnen een omtrek van twee kilometer geen woonhuizen staan."

Juridische kosten
De gedeputeerde heeft volgens De Vries wel toegezegd dat de provincie meebetaalt aan de juridische kosten die gemaakt worden voor procedures rond Van der Schans. Provinciaal woordvoerder Eva Calicher houdt op dit vlak een slag om de arm: "De provincie Gelderland onderzoekt in hoeverre wij de gemeente Maasdriel financieel kunnen ondersteunen."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }