Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Hellen Wafula en Piet Prinse op de Waalkade in Zaltbommel.
• Hellen Wafula en Piet Prinse op de Waalkade in Zaltbommel. (Foto: Britta Alink)

Hellen uit Kenia te gast in Zaltbommel

  •   687 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Hellen Wafula (28) groeide op in een sloppenwijk in Kenia. Nu is ze professioneel boxer én zet zich in voor kinderen, die ze helpt om zich net als zij een weg uit de armoede te vechten.

In mei en juni logeert ze in Zaltbommel bij Piet Prinse, die haar helpt geld in te zamelen voor haar eigen organisatie. Met die organisatie helpt ze samen met andere trainers dagelijks zo'n vijfhonderd kinderen van 3 tot 22 jaar. "Die kinderen groeien op in achterbuurten, in armoede", vertelt ze."De kans dat ze in de criminaliteit belanden is heel groot, er is veel seksueel misbruik, veel meisjes raken op veel te jonge leeftijd zwanger."

Zelf iets doen

Zelf weet ze ook goed hoe het is om zulke zware omstandigheden te moeten leven. "Vroeger wees ik altijd naar de overheid", vertelt ze. "Dan gaf ik iedereen de schuld van die moeilijke situatie. Totdat ik bedacht: 'waarom zouden anderen iets moeten doen. Ik moet er zelf iets aan gaan doen."

Professioneel boxer

Als professioneel boxer verdiende ze haar geld door wedstrijden te spelen en door les te geven.

Ze verhuisde niet naar een mooi appartement in de stad, maar bleef in de sloppenwijk wonen. Het geld dat ze daardoor overhoudt, gaat allemaal naar de kinderen.

Passie

"Ik heb een passie voor die kinderen", zegt ze. "Wij leren ze dat hoe arm ze ook zijn, ze toch veel te bieden hebben. Dat ze kunnen worden, wie ze willen worden, dat ze echt niet altijd arm hoeven te blijven. Daarom moeten ze naar school. Niet omdat hun ouders dat nodig vinden of omdat het nu eenmaal moet, nee, ze moeten naar school voor zichzelf. Zodat ze een betere toekomst zullen krijgen."

Talent benutten

Hellen hamert er bij de kinderen dat ze hun talenten benutten. "Je kiest niet zelf waar je geboren wordt", zegt ze. "Ook kinderen uit rijkere gezinnen moeten hard werken om een goede toekomst te krijgen. Gebruik je hersens en ontwikkel je talenten. Als je goed bent voor een ander, krijg je daar zoveel voor terug. Het is goed om andere mensen gelukkig te maken, ze te helpen. Het leven is een zaadje en wat je plant, is wat je oogst.

Bommelaar Piet Prinse zet zich al jaren in voor tal van goede doelen, een tijd lang in Indonesië, de laatste jaren in Kenia. Toen hij Hellen op een van zijn reizen ontmoette, was hij zo onder de indruk, dat hij haar graag wil helpen. De komende weken introduceert hij haar bij tal van organisaties waar ze over haar foundation zal vertellen.

Woensdag 15 mei

In Zaltbommel is iedereen welkom op woensdag 15 mei om 20:00 uur bij de Evangelische Gemeente in Pand 9. Contact opnemen met Piet Prinse kan via: 06-29521369.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }