Foto: nl.123rf.com

Jumbo in Gameren wil ook open kunnen op zondag

  •   1693 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Eigenaar John van Bruchem van de Jumbo supermarkt vindt het niet eerlijk dat zijn winkel in Gameren volgens de nieuwe winkeltijdenverordening niet op zondag open mag. Terwijl de Albert Heijn in Zaltbommel, op nog geen 4 kilometer afstand, wél de deuren mag gaan openen.

Dat zei hij donderdagavond tijdens de carrouselvergadering. Het college stelt voor dat supermarkten in de kern Zaltbommel voortaan open mogen op zondag van 13:00 tot 17:00 uur, terwijl de winkels in de dorpen van de gemeente niet open mogen.

Oneerlijk

"Er is onvoldoende nagedacht over dit voorstel", zei hij. "Het voelt niet goed, het is oneerlijk. De omzetten op zondag zijn hard nodig. Ik weet dat er in de dorpen veel gelovigen wonen, maar zij kunnen hun eigen keuze maken om wel of niet hun boodschappen te komen doen. De winkel in Gameren ligt aan de rand van het dorp, tegen een industrieterrein aan. De inwoners van het dorp zullen er geen overlast van ondervinden."

Laden en lossen

Van Bruchem is ook eigenaar van de Jumbo aan het Fiep Westendorpplein in Zaltbommel. Die zou in de toekomst wél open kunnen op zondag. Maar ook daar loopt Van Bruchem tegen een beperking aan, omdat in de nieuwe winkeltijdenverordening staat dat 'laden en lossen' niet is toegestaan op zondag. "Dat is echt niet meer van deze tijd", vindt de supermarkteigenaar. "We hebben veel dagverse producten, zoals bijvoorbeeld brood. In Zaltbommel kunnen we inpandig lossen, dus de overlast is daar zeer beperkt."

'Zorgvuldig afgewogen'

Volgens burgemeester Peter Rehwinkel heeft het college de nieuwe verordening 'zorgvuldig afgewogen'. Bij het aantreden van het college, in de zomer van 2018, zijn afspraken gemaakt over de zondagopenstelling van winkels. Het college bestaat uit ChristenUnie, SGP, ZVV en VVD. "De coalitie heeft niet alleen gekeken naar de economische belangen, maar ook naar de sociale belangen van de inwoners", aldus Rehwinkel. "Veel inwoners van de dorpen hechten grote waarde aan de zondagsrust. Dat belang is afgewogen tegen het belang van de supermarkten." De burgemeester wees erop dat in andere gemeenten in Nederland soortgelijke afwegingen zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld in Tilburg.

'Stevig punt'

Liza Biesheuvel (SGP) benadrukte dat zijn partij er in de coalitieonderhandelingen inderdaad een 'stevig' punt van heeft gemaakt. "Supermarkten alleen open in de kern Zaltbommel, alleen van 13:00 tot 17:00 uur en niet laden en lossen", zei hij. "Daar staan we niet bij te juichen, we gaan hiermee met pijn in ons hart akkoord, maar meer is niet haalbaar."

Ook Kees Kesting (ChristenUnie) liet weten principieel tegen openstelling op zondag te zijn. "Dit is een goed compromis", vindt hij. "Het houdt rekening met de diversiteit in onze gemeente."

Vaker open

Voor D66 gaat de openstelling van de supermarkten in de kern Zaltbommel niet ver genoeg. "De stad Zaltbommel snakt naar meer levendigheid", aldus Joost Drijvers. Volgens hem zou het de binnenstad een 'boost' geven als ook andere winkels vaker op zondag open zouden zijn.

SP-burgerlid Erik Können liet weten tégen openstelling op zondag te zijn, niet vanuit religieuze overwegingen, maar omdat zijn partij geen '7 x 24 uurs economie' wil. "Het is belangrijk om een vrije dag te hebben, belangrijk voor verenigingen en familie bijvoorbeeld. Bij openstellen op zondag onder het mom van vrijheid gaat de sociale cohesie er op achteruit."

Tweedeling

Volgens Anneliese van Oort (PvdA/GroenLinks) zorgt de nieuwe winkeltijdenverordening voor een 'tweedeling' in de gemeente. "De stad mag open zijn, de christelijke dorpen moeten dicht blijven."

De coalitiepartijen VVD en ZVV bleven stil donderdagavond, zij gaan akkoord met het voorstel, maar willen tijdens de gemeenteraadsvergadering wel een stemverklaring geven.

Onderzoek

Nadine Koster van het CDA vroeg de burgemeester of een 'gedegen onderzoek' niet op zijn plaats zou zijn. "Ik zou wel willen weten wat de inwoners in alle kernen zouden willen", stelde zij voor.

Maar een onderzoek zit er niet, liet Peter Rehwinkel weten. "We hebben de verschillende belangen heel goed gewogen, de commerciële én de sociale belangen."

Eerder deze week hebben het Binnenstadsfonds en OVZ schriftelijk bij de gemeenteraad aangedrongen op openstelling van andere winkels in de binnenstad van Zaltbommel.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }