Foto: ©123RF.COM

Vechten op straat voortaan verboden in Maasdriel

  •   1113 keer gelezen

MAASDRIEL • Vechten op een openbare plaats wordt binnenkort officieel verboden in Maasdriel. Ook het beplakken of bekladden van de nieuwe ondergrondse containers mag niet. Dat staat allemaal in de vernieuwde algemene plaatselijke verordening (APV), net als regels rond het huisvesten van arbeidsmigranten.

Door vechtpartijen op straat officieel te verbieden, heeft de politie meer handvatten om zulke incidenten aan te pakken. Onder andere in Tiel blijkt dat goed te werken.

Avri
Het verbieden van het beplakken, bekrassen en bekladden van 'inzamelvoorzieningen' wordt in de verordening opgenomen op verzoek van afvalinzamelaar Avri. Dat geldt niet alleen voor de nieuwe ondergrondse containers die deze zomer in gebruik genomen gaan worden, maar ook voor andere prullenbakken.

Nachtregister
Ook het nieuwe beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten is verwerkt in de APV. Zo moeten huisvesters verplicht een nachtregister bijhouden. Dat gebeurt digitaal. In de regels wordt expliciet opgenomen dat in elk geval hotels, campings, vakantiehuizen, bed & breakfasts, jachthavens en woningen waarin arbeidsmigranten verblijven een nachtregister moeten bijhouden.

Niet meer anoniem
De verplichting tot het bijhouden van een nachtregister kan een afschrikwekkende werking hebben op criminelen. Met een registratie verliezen zij de anonimiteit en is de kans kleiner dat een pand als criminele ontmoetingsplek wordt gebruikt. Ook weet een calamiteitendienst of beheerder wie er aanwezig zijn. Tot slot is het nachtregister een controlemiddel voor de gemeente voor de betaling van verblijfsbelasting.

Vergunning
Een tweede maatregel is dat huisvesters een exploitatievergunning voor huisvestingslocaties moeten aanvragen. In de aanvraag worden de contactgegevens van de exploitant en de beheerder opgenomen, het aantal personen dat onderdak wordt geboden, hoe lang zij daar blijven en het aantal beschikbare parkeerplaatsen. De gemeente kan een vergunning weigeren als gevreesd wordt voor overlast.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }