• De boerderij van Van der Schans in Hurwenen.
• De boerderij van Van der Schans in Hurwenen. (Archieffoto: Janneke Boogaard)
DOSSIER: GEITEN

Van der Schans vindt Maasdrielse oppositie 'hypocriet'

  •   881 keer gelezen

HURWENEN • Dat Alexander van der Schans zijn geitenboerderij dicht bij het dorp gaat uitbreiden, is volgens de ondernemer te wijten aan de opstelling van met name PvdA/GroenLinks.

De Raad van State oordeelde deze week dat de gemeente Van der Schans een vergunning moet geven waarmee hij achter de huidige stallen aan de Molenstraat een nieuwe stal mag bouwen.

Dubbel gevoel
Goed nieuws voor Van der Schans, maar toch heeft hij er 'een dubbel gevoel' bij. "Enerzijds krijg ik appjes, ook van dorpsgenoten, met felicitaties. Maar ik weet dat er ook mensen kritisch en ongerust zijn over de uitbreiding."

Hypocriet
Een intensieve veehouderij pal naast de dorpskern is niet ideaal, vindt ook de ondernemer zelf. "Na de Q-koortsuitbraak heeft de gemeente aangegeven dat ze liever niet zagen dat ik op de huidige plek mijn bedrijf zou uitbreiden. Ze zouden me helpen op een andere plek: de Schoofbandweg. GroenLinks zat toen in het college en stemde in met het idee. Toen puntje bij paaltje kwam, ageerde GroenLinks het hardst tegen de plannen aan de Schoofbandweg. Hetzelfde gebeurde vervolgens aan de Veilingweg. Ik heb ze toen gewaarschuwd dat ik dan verder zou gaan met mijn oude plannen aan de Molenstraat. Nu doe ik dat en schreeuwen ze moord en brand. Dat vind ik hypocriet."

Overigens was Groenlinks (inmiddels samengegaan met de PvdA) niet de enige die tegen een geitenstal aan de Schoofbandweg was. Omwonenden en milieuorganisaties maakten met succes bezwaar. Uiteindelijk kocht de gemeente Zaltbommel het perceel op om de toekomst van het nabijgelegen bedrijventerrein veilig te stellen.

Verplaatsen of uitbreiden?
Ten tijde van de procedure voor de Schoofbandweg werd daarnaast niet gesproken van verplaatsing van het bedrijf, maar van een uitbreiding. Toch was volgens Van der Schans wel degelijk de opzet om op termijn helemaal te verhuizen. "Daarom houden we op de Molenstraat al heel lang pas op de plaats. We hebben daar veel minder geiten dan eigenlijk mag. Ook nu staan we nog open voor verplaatsing, maar we kunnen niet af blijven wachten. Dan bloedt het bedrijf dood en staat de volgende generatie met lege handen." 

De onduidelijkheid over de toekomst was volgens de agrariër ook de reden dat het bedrijf aan de Molenstraat nu niet aan alle vereisten voldoet, iets waar PvdA/GroenLinks en Stichting Gezond & Fris Hurwenen & Rossum vaak op wijzen. "Dat gaan we versneld aanpakken nu er duidelijkheid is", kondigt hij aan.

Rekening houden met dorpsgenoten
Van der Schans belooft de omwonenden de nieuwbouwplannen op de hoofdlocatie 'zo zorgvuldig mogelijk' uit te werken. "We zijn bereid aanpassingen te doen aan de plannen als we daarmee bezwaren weg kunnen nemen. We houden rekening met onze dorpsgenoten door overlast van transport en geur en gezondheidsrisico's te minimaliseren."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }