• Aan de Liesveldsesteeg is ruimte voor twee woningen (de derde, linksboven op het plaatje, is al verkocht).
• Aan de Liesveldsesteeg is ruimte voor twee woningen (de derde, linksboven op het plaatje, is al verkocht). (Foto: PHTB)

Ruimte voor twaalf woningen in Brakel en Zuilichem door verplaatsing kassen

  •   754 keer gelezen

BRAKEL/ZUILICHEM • De herstructurering van de tuinbouw heeft weer ruimte opgeleverd voor bouwkavels. Tussen de Liesveldsesteeg en de Waaldijk zijn nog twee bouwkavels voor vrijstaande woningen te koop. Bij de Meidijk mogen maximaal tien woningen gebouwd worden. 

Achter de bouwkavels bij de Liesveldsesteeg in Brakel ligt nog een kavel agrarische grond die eventueel bij kan worden gekocht. Een kavel is ook geschikt om een twee-onder-één kap te bouwen. Deze kavels staan inmiddels te koop op Funda.

Het verplaatsen van de tuinbouwbedrijven aan de noordzijde van de Liesveldsesteeg is een belangrijk doel van de herstructurering van de Bommelerwaard. De tuinbouwbedrijven die zijn vertrokken, hebben hun bedrijf verplaatst naar zogeheten 'intensiveringsgebieden' (gebieden die bedoeld zijn voor glastuinbouw) in onder andere Poederoijen of zijn opgekocht door investerende tuinders in die intensiveringsgebieden. 

Plan Uilenvlugt
Plan Uilenvlugt is gelegen in het buitengebied op de grens tussen Zuilichem en Brakel nabij de Meidijk. Op de planlocatie zijn twee grote kassen gesloopt om plaats te maken voor groen. In dit groen zijn drie vrijstaande woningen en een combinatie van drie en vier geschakelde woningen gepland. Hier is ook ruimte voor een eigen paardenweide of boomgaard.

Zelf bouwrijp maken
Het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) overweegt deze locatie in zijn geheel als nader uit te werken locatie aan te bieden. Dat wil zeggen dat de koper(s) het bouwterrein zelf bouwrijp moet(en) maken en de wijzigingsbevoegdheid, die in het provinciale bestemmingsplan voor de tuinbouw is opgenomen, moet(en) aanvragen. 

Voormalige bedrijfswoningen
In Brakel heeft het PHTB in het verleden twee bedrijfswoningen aan de Liesveldsesteeg gekocht om de bouw van een nieuw glastuinbouwbedrijf mogelijk te maken. Deze woningen hebben inmiddels een bestemmingswijziging ondergaan, waardoor deze ook mogen worden bewoond zonder dat er een bedrijfsfunctie aan is gekoppeld. Hiervoor is de term 'plattelandswoningen' in het leven geroepen.

Deze woningen zijn de afgelopen jaren verhuurd aan een tuinder. Momenteel vindt een taxatie van de woningen plaats. De tuinder krijgt de gelegenheid om deze woningen tegen de marktwaarde aan te kopen. Begin april is duidelijk of de tuinder hier gebruik van maakt. Indien dat niet het geval is zal het PHTB deze woningen te koop zetten. 

Toekomst van de glastuinbouw
Het PHTB werkt aan een duurzame inpassing van de tuinbouw in de Bommelerwaard. Sommige gebieden zijn aangewezen als toekomstlocaties voor de glastuinbouw, de intensiveringsgebieden, andere worden juist afgebouwd, dat zijn de extensiversingsgebieden. In de afgelopen jaren heeft het PHTB binnen de herstructurering woningen aangekocht en verschillende agrarische bedrijfsopstallen laten slopen waardoor er nu woningen kunnen worden gerealiseerd. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }