DOSSIER: GEITEN

Raad van State: 'Komst geitenhouderij in Rossum geen probleem'

  •   883 keer gelezen

ROSSUM • De Raad van State heeft woensdag met een definitieve uitspraak de weg vrij gemaakt voor de bouw van een biologische opfokgeitenhouderij in Rossum.

De raad draagt de gemeente Maasdriel op alsnog een omgevingsvergunning voor de geitenhouderij te verlenen.

Volgens de Raad van State ging de gemeente er ten onrechte van uit dat de geitenhouderij een tweede op zichzelf staande veehouderij van veehouder Alexander van der Schans wordt. En dat mag niet volgens het bestemmingsplan. Die staat ter plaatste maar één veehouderijbedrijf toe.

Eén bedrijf
Het hoogste bestuursrechtscollege is het evenwel geheel eens met Van der Schans dat de biogeitenhouderij één bedrijf gaat vormen met diens naastgelegen melkgeitenhouderij. De Raad ziet voldoende organisatorische en fysieke bindingen tussen de twee bedrijfsdelen om het als één bedrijf te zien.

Bovendien had Van der Schans eerder al aangetoond dat de geitenhouderij geen enkel extra risico voor de verspreiding van de gevreesde Q-koorts oplevert. De verspreiding van het Q-koorts is het grootst bij lammerende geiten omdat het virus in het vruchtwater zit. Maar de geiten van Van der Schans lammeren niet in Rossum maar elders in Nederland.

Kortom, de veehouder kan aan de slag en een nieuwe stal bouwen voor 6000 opfokgeiten. In de melkveehouderij houdt inwoner van Rossum 5500 geiten.

Cerberus

Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }