• Binnen een uur was er vrijdagmiddag niets meer van de hallen en de praalwagens over.
• Binnen een uur was er vrijdagmiddag niets meer van de hallen en de praalwagens over. (Foto: Britta Alink)

Burgemeester collecteert ook voor getroffen carnavalsgroepen Zaltbommel

  •   721 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Een dag na de grote brand in de bouwloodsen van carnavalsvereniging De Wallepikkers stromen de steunbetuigingen binnen. En de bouwers gaan er keihard tegenaan om de optocht op zaterdag 2 maart tóch door te laten gaan.

Zaterdagmiddag gaan leden van de vereniging de stad in om te collecteren. Burgemeester Peter Rehwinkel heeft spontaan aangeboden om mee te helpen.

Carnavalsverenigingen in de omgeving hebben de Raad van Elf aangeboden hun Prinsenwagen te lenen. "De aanbiedingen kwamen vanuit de Bommelerwaard en we kregen zelfs een reactie uit Tilburg", vertelt Adjudant Xander Kraai. "Als Raad van Elf weten we nog niet precies wat we gaan doen. Onze aandacht gaat nu vooral uit naar de bouwers."

Praalwagens

In totaal stonden er vijf grote Praalwagens in de loodsen. Met nog maar twee weken te gaan, waren de wagens zo goed als af. Ook de Prinsenwagen en de Jeugdwagen stonden in de hallen. Daarnaast waren ook twee kleinere wagens voor loopgroepen er opgeslagen.

Nieuwe wagens

Een paar bouwgroepen heeft aangegeven alles op alles te zetten om binnen twee weken een nieuwe wagen te bouwen. Kleiner en eenvoudiger natuurlijk, maar iedereen is er van overtuigd dat de optocht door móet gaan. "Zij zijn nu op zoek naar een plek waar ze terecht kunnen", zegt Xander.

Inzamelingsactie

Ondertussen is ook een inzamelingsactie gestart. Op de bankrekening van De Wallepikkers was zaterdagmiddag al een paar duizend euro binnen gekomen. "Daar zijn we ontzettend blij mee. Het bouwen van een grote wagen kost duizenden euro's, dus elke hulp is welkom", aldus Xander. Daarnaast hoopt de vereniging dat ondernemers en particulieren materialen of manuren schenken.

Collecteren

Zelf gaan de leden van de Raad van Elf zaterdagmiddag samen met Blaaskapel Spuugzat in de oude binnenstad collecteren. Burgemeester Peter Rehwinkel heeft spontaan aangeboden om te komen helpen.

Zaterdag is, zoals gepland, de jaarlijkse carnavalskrant 'Mispelgatkoerier', huis aan huis in Zaltbommel verspreid. Het blad is op de voorkant voorzien van een speciale sticker met daarop de tekst 'Help de bouwers Doneer Nu: www.wallepikkers.nl' "Dat hebben we vannacht voor elkaar gekregen", vertelt Xander. 

Bouwersbal

Het Bouwersbal, zaterdagavond in The American Roadhouse,  gaat gewoon door en staat ook in het teken van het inzamelen van geld voor de bouwers. Op facebook hebben verschillende partijen in Zaltbommel aangeboden om geld te doneren. De uitbater van Het Hof geeft tien procent van de omzet van de Vrijgezellenavond volgende week zaterdag en de Single Cross stelt ook geld beschikbaar. 

Dubbel gevoel

"Het is voor ons allemaal een heel dubbel gevoel", zegt Xander. "We zijn opgewekt en gaan energiek aan de slag. Maar het verdriet zit er natuurlijk ook in."

Geen gewonden

Een klein groepje bouwers was vrijdagmiddag aan het werk in de loods, toen de brand ontstond. Waarschijnlijk is een vonkje overgeslagen bij het lassen. Binnen no time stond een wagen in brand, waarna er niets meer te redden viel. De bouwers konden gelukkig snel de loods uitkomen, niemand raakte gewond. Al snel sloeg het vuur over naar de naastgelegen bouwhal, die ook in de as werd gelegd.

Schade

De rookwolken waren in de verre omtrek te zien en er kwam veel publiek op af. Wat de totale schade is, is nog niet bekend. Maandag komt een verzekeringsexpert de schade opnemen.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }