• Nienke Loeffen (44) kreeg zelf vijf jaar geleden borstkanker.
• Nienke Loeffen (44) kreeg zelf vijf jaar geleden borstkanker. (Foto: Lya Cattel)

Bijeenkomst in Rossum: 'Door! na kanker'

  •   591 keer gelezen

ROSSUM • Nienke Loeffen start zaterdag 9 februari in Rossum de gespreksgroep 'Door! na kanker'. Voor mannen en vrouwen, die na kankerbehandelingen verder willen met hun leven.

Hoe ga je door met je leven nadat je kanker hebt gehad? Dat is een vraag die ze graag met lotgenoten wil bespreken.

Vijf jaar geleden voelde de nu 44-jarige Nienke een knobbeltje in haar borst. "In die tijd waren er vrij vaak spotjes op televisie, waarin werd opgeroepen om jezelf regelmatig te controleren", vertelt ze. "Op een avond voelde ik een knobbeltje en ik dacht meteen 'dit is niet goed'." De volgende ochtend ging ze naar haar huisarts, die haar doorverwees naar het ziekenhuis om een mammografie te laten maken. Daarop was inderdaad wat te zien en er werd een biopt gemaakt.

Overleefstand

"Je belandt ongewild in een achtbaan en ik ging in de overleefstand." Er volgde een week van grote onzekerheid. "Je weet echt niet wat je boven het hoofd hangt." Samen met haar partner Ruud ging ze naar de uitslag en daar kregen ze goed nieuws. Voor 95% was het goed nieuws, maar voor de zekerheid wilde het ziekenhuis nog een tweede biopt nemen. Samen met Ruud en hun twee kinderen vierden ze een 'heerlijke kerst': "We vierden het leven." In januari volgde het tweede onderzoek en die uitslag was helemaal niet goed. Borst- en hersteloperatie volgden en daarna moest ze aan de chemokuren.

Paniekaanvallen

Voordat die kuren begonnen, gingen Nienke, Ruud en hun twee kinderen van 7 en 9 jaar een paar dagen gezellig naar zee om positieve energie op te doen."Ik had nog last van de operaties", vertelt Nienke. "Mijn suiker schommelde en ik zag ontzettend op tegen de chemo. Daardoor bouwde ik enorme stress op." Na een lange strandwandeling kreeg Nienke in een strandtent een paniekaanval. "Ik ga nu dood, heb ik hard geroepen. Bel 112. Gelukkig bleef iedereen om me heen rustig." Ruud besloot dat het beter was om de korte vakantie voortijdig af te breken en ze gingen weer terug naar hun woonplaats Rosmalen.

Chemokuren

Na een telefoontje met het ziekenhuis drong tot Nienke door dat haar probleem 'tussen de oren' zat. "Ik heb de bange Nienke symbolisch in een heel veilige auto gezet en uitgezwaaid. Dat hielp", vertelt ze. "Daarna ging ik heel bewust de chemokuren in. Ik zag twee kleine Nienkes die de slechte cellen weg gingen werken en de goede gingen bewaren. De eerste kuur ben ik ontzettend ziek geweest. Ik vond het ook heel erg dat ik kaal werd, maar elke kuur werd gelukkig minder zwaar."

Door met leven, maar hoe?

En toen waren de behandelingen klaar, ze hoefde niet meer elke drie weken naar het ziekenhuis. "Dat was het moment dat ik pas tijd had om na te denken over wat me was overkomen. Je kunt door met je leven. Maar hoe?", vertelt Nienke. "Ik wilde iets positiefs gaan doen met mijn ziekte, andere mensen helpen." Ze ging zelf onder andere een opleiding intuïtieve coaching volgen.

Herstel & Balans

Zelf had ze in de periode na haar behandelingen veel baat bij het programma Herstel & Balans, dat toen nog vanuit het ziekenhuis werd aangeboden. "Vooral de themabijeenkomsten met lotgenoten hebben me ontzettend geholpen. We hebben nog steeds goed contact met elkaar." Nu die gesprekken niet meer in het basispakket van de verzekering zitten, besloot ze zelf dit soort bijeenkomsten te gaan organiseren.

Eerste bijeenkomst

De eerste bijeenkomst 'Door! Na kanker' is op zaterdag 9 februari van 13:00 tot 16:00 uur in het Koetshuis aan de Slotselaan 6-8 in Rossum, de locatie van Nienke's werkgever, projectmanagementbureau P2. De middag is niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen die kanker hebben gehad. Nienke hoopt dat er een 'keukentafelsfeer' ontstaat met 'ruimte voor een goed gesprek'.

Aanmelden

Deelname kost slechts 10 euro inclusief koffie, thee, fris en een gezonde snack. Er hebben zich al een paar mensen aangemeld. "Het gaat sowieso door", belooft Nienke. "Een klein groepje om mee te beginnen is wel fijn al kunnen er best nog een paar mensen bij." Aanmelden kan via telefoonnummer: 06-31970984 of info@leefenfeel.nl

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }